Θα αγοράζατε ένα μοντέλο με το όνομα Tarifa;

Πέτρος Πιτσίνης
Θα αγοράζατε ένα μοντέλο με το όνομα Tarifa;
Αυτό είναι ένα από τα εννιά επικρατέστερα ονόματα του νέου SUV που θα παρουσιάσει η Seat. Πως λέτε να αντιδράσει η ελληνική αντιπροσωπεία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Όταν ονοματίζεις τα νέα σου μοντέλα με τοπωνύμια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιο από αυτά, στις δεκάδες γλώσσες και εκατοντάδες διαλέκτους αυτού του κόσμου, να σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό και, στην χειρότερη των περιπτώσεων, να δημιουργεί απαξία ή αποστροφή.

Όπως θα φαντάζεστε, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων το ψάχνουν πολύ με τα ονόματα των μοντέλων τους. Τόσο όσον αφορά τα δικαιώματα που μπορεί να έχει μια λέξη ως διακριτικός εμπορικός τίτλος, όσο και για την ηχητική της έννοια στις περισσότερες γλώσσες. Ωστόσο, σε κάθε γλώσσα υπάρχει και η αργκό, η «μαλλιαρή» αν θέλετε, που δυσκολεύει ακόμα και τον Μπαμπινιώτη.

Σε αυτή την παγίδα μάλλον δεν θα πέσει η Seat αυτή τη φορά, καθώς έχει εμπειρία από το παρελθόν. Είμαστε σίγουροι ότι ήδη από την ελληνική αντιπροσωπεία έχει φύγει ένα mail, που ενημερώνει ότι το όνομα Tarifa, το οποίο είναι ένα από τα εννέα προτεινόμενα για το νέο SUV της ισπανικής εταιρείας, δεν πρέπει ποτέ να φτάσει στον τελικό.

Κανείς, βλέπετε, δεν επιθυμεί να επαναληφθεί η περίπτωση του μοντέλου Malaga, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, όπου καταλαβαίνετε πως στην Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν να εισαχθεί με αυτό το όνομα. Τότε δεν υπήρχε η ανάπτυξη του internet και η άνεση άμεσης επικοινωνίας για να «σωθεί» νωρίς το ατόπημα και έτσι, η ελληνική αντιπροσωπεία πήρε την άδεια από τους Ισπανούς να διαθέσει στη χώρα μας το μοντέλο με διαφορετικό όνομα, ως Gredos.

Η νέα «απειλή» του ονόματος Tarifa προέκυψε μέσα από μια ενέργεια της Seat στα social media, όπου ζήτησε από το κοινό να της προτείνει, επιλέγοντας από ισπανικά τοπωνύμια, το πιο αρεστό όνομα για το νέο της SUV. Το κοινό έκανε το καθήκον του αλλά εκτός από τα Abrera, Alboran, Aran, Aranda, Avila, Donosti, Tarraco και Teide, ξεχώρισε και το Tarifa.

Το όνομα μπορεί να μην σημαίνει κάτι άσχημο ή απευκταίο, συνδέει όμως το μοντέλο με μια επαγγελματική τάξη αυτοκινητιστών, με την οποία το νέο SUV της Seat δεν θα μπορούσε, λόγω της κατηγορίας και τους είδους του, να έχει καμία σχέση. Να έδινε η Skoda στο Octavia το όνομα Tarifa, μάλιστα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!