To 8o θαύμα της πολυτέλειας (pics&vid)

Πέτρος Πιτσίνης
To 8o θαύμα της πολυτέλειας (pics&vid)
Η νέα Rolls Royce Phantom είναι γεγονός. Ιδιαίτερα σημαντικό δε, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μόλις η 8η γενιά στα 92 χρόνια ύπαρξης του μοντέλου!

Μια Rolls Royce Phantom αποτελεί την επιλογή των πιο διάσημων καλλιτεχνών, των πλουσιότερων επιχειρηματιών και των πιο σημαντικών ανθρώπων αυτού του πλανήτη. Συνοδευόμενη από τον τίτλο του «καλύτερου αυτοκινήτου στον κόσμο», η Phantom δεν χρειαζόταν να αλλάζει συχνά: μόνο όταν ήταν πλέον δεδομένο ότι το καλύτερο δεν ήταν πλέον αρκετά καλό.

Από το 1925 έως και σήμερα, μόλις 7 γενιές Phantom παρουσιάστηκαν, λιγότερες δηλαδή από μια τη δεκαετία. Η νεότερη εκδοχή της, η 8η, όφειλε να είναι η καλύτερη και το καταφέρνει, τόσο τεχνολογικά όσο και αποδοτικά.

Μια Rolls Royce δεν κρίνεται όπως είναι φυσικό από τη στοιχεία εντυπωσιασμού, όσο από την κατασκευαστική της αρτιότητα. Διατηρώντας λοιπόν τον τίτλο του πιο «αθόρυβου αυτοκινήτου στον κόσμο», η νέα Phantom είναι 10% πιο ήσυχη από την προηγούμενη γενιά. Τόσο ήσυχη, που η βρετανική εταιρεία χαριτολογώντας σημειώνει ότι στις μετρήσεις θορύβου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, οι τεχνικοί έλεγξαν τις ρυθμίσεις αναφοράς των ηχόμετρων για να βεβαιωθούν ότι λειτουργούσαν σωστά.

Η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια είναι δεδομένη σε κάθε γενιά Phantom, στη νέα όμως το γεγονός ότι στο ταμπλό μπορεί να δημιουργηθεί ένα εντελώς προσωπικό έργο τέχνης, μια γλυπτή επιφάνεια σύμφωνη με την αισθητική του ιδιοκτήτη, ξεπερνά κατά πολύ τα γνωστά πλαίσια της εξατομίκευσης και της αίσθησης μοναδικότητας.

Ταυτόχρονα και παρά τη φαινομενική ομοιότητα της νέας με την απερχόμενη Phantom, τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο στην πραγματικότητα. Το αλουμινένιο πλαίσιο του μοντέλου είναι νέο, 30% πιο άκαμπτο και σημαντικά πιο ελαφρύ, ο V12 κινητήρας των 6,75 λίτρων έχει αποκτήσει δύο turbo για μέγιστη ροπή 900 Nm από τις 1.750 σ.α.λ. μόλις, ενώ η ισχύς έχει σκαρφαλώσει στους 563 ίππους.

Πιθανώς θα μπορούσαν να είναι και περισσότεροι, όμως εδώ το ζήτημα δεν είναι οι απτές επιδόσεις, αλλά το πως αυτές επιτυγχάνονται. Με την πιο εξελιγμένη πνευματική ανάρτηση που έως και τις ταχύτητες των 100 χλμ./ώρα «διαβάζει» το δρόμο και προσαρμόζεται αυτόματα σε πραγματικό χρόνο, με τετραδιεύθυνση και διάταξη διπλών ψαλιδιών εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, η Phantom 8ης γενιάς απλώς περνά πάνω από οποιαδήποτε επιφάνεια και με όποια ταχύτητα χωρίς το παραμικρό να ενοχλεί τους επιβάτες.

Οι τελευταίοι μπορούν να επικοινωνούν όσο χαμηλόφωνα επιθυμούν καθώς, εκτός από τα διπλά και ηχομονωμένα τοιχώματα του αμαξώματος, τα ειδικά τζάμια και τα 130 κιλά μονωτικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, η Phantom έχει ακόμα και ελαστικά ειδικής κατασκευής 22 ιντσών, των οποίων ο θόρυβος κύλισης είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτος.

Μετά από όλα αυτά τα φώτα τεχνολογίας laser, που εξασφαλίζουν ορατότητα έως και 600 μέτρα, η δυνατότητα περιφερειακής θέασης του αυτοκινήτου με ειδικές κάμερες και όλα τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης μάλλον μοιάζουν περιττές λεπτομέρειες να αναφερθούν.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και τις τιμές, όσοι από εμάς ρωτήσουν σίγουρα δεν μπορούν να την αποκτήσουν. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι πως η νέα Phantom θα έχει αστείρευτες δυνατότητες παραμετροποίησης, τουλάχιστον όσες επιθυμούν οι υποψήφιοι αγοραστές της.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!