Εκατό χρόνια επαγγελματικά Ford

Πέτρος Πιτσίνης
Εκατό χρόνια επαγγελματικά Ford
Βασισμένο στο διάσημο Model T, το Ford Model TT ήταν το πρώτο επαγγελματικό όχημα της αμερικανικής εταιρείας, που γνώρισε ανάλογα μεγάλη επιτυχία.

Το Ford Model T ήταν το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία που έβγαινε από γραμμή συναρμολόγησης, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο που κατασκευάζονταν όχι μόνο τα οχήματα, αλλά κάθε καταναλωτικό αγαθό.

Το διάσημο αμερικανικό μοντέλο των αρχών του 20ου αιώνα έκανε την αυτοκίνηση προσιτή σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και σήμανε την έκρηξη της χρήσης αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπό μια έννοια, είχε αλλάξει τον κόσμο.

Το Model T δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο του και έτσι, εννιά χρόνια μετά την εμφάνισή του το 1908, ακολούθησε και η επαγγελματική έκδοση ΤΤ.

Το Model TT ήταν το πρώτο van 1 τόνου της Ford που κατασκευάστηκε. Οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να προσαρμόσουν στο πλαίσιο μία καρότσα, ώστε να μεταφέρουν τα πάντα, από επιστολές μέχρι καύσιμα. Αρχικά λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ, αλλά πολλά κατασκευάστηκαν και στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μάντεστερ της Αγγλίας.

Το Model TT van ήταν μακρύτερο και ισχυρότερο από το Model T, με καμπίνα για τον οδηγό και έναν επιβάτη. Ο κινητήρας έπαιρνε εμπρός με μανιβέλα, όπως στα περισσότερα μοντέλα της εποχής. Για πιο ομαλή συμπεριφορά, οι πελάτες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν πίσω ελαστικά με αεροθάλαμο, αντί για τα συμπαγή που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη. Η Ford προσφέρει τώρα τη δημοφιλέστερη γκάμα επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη, με τα Transit, Transit Custom, Transit Connect, Transit Courier και Ranger pickup.

Οι απόγονοι του Model TT μπορεί να είναι πολλοί και εξειδικευμένοι, ωστόσο όλοι έχουν την ίδια ακριβώς αποστολή με τον πρόγονό τους: να προσφέρουν τις ιδανικές λύσεις μεταφοράς σε κάθε επαγγελματία, με αξιοπιστία, υψηλή απόδοση και προσιτό κόστος.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!