Νέο σκάνδαλο χειραγώγησης ρύπων

Πέτρος Πιτσίνης
Νέο σκάνδαλο χειραγώγησης ρύπων
Δια στόματος του Γερμανού υπουργού Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επιβεβαιώθηκε ότι η Porsche χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα λογισμικό παραποίησης ρύπων!

Κήνσορες της παρανομίας οι Γερμανοί μα, όπως αποδεικνύεται πολύ συχνά τελευταία, τιμητές της ταυτόχρονα σε εταιρικό επίπεδο. Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Πέμπτη 25 Ιουλίου, ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών αποκάλυψε ότι η Porsche θα υποχρεωθεί στην ανάκληση 22.000 Cayenne με τρίλιτρο V6 κινητήρα diesel, καθώς σε αυτόν βρέθηκε λογισμικό παραποίησης ρύπων.

Αν αναρωτιέστε ήδη, δεν πρόκειται για «απόνερα» του σκανδάλου της VW του 2015, με την αποκάλυψη της εκτεταμένης χειραγώγησης ρύπων στο σύνολο σχεδόν των –τότε- κινητήρων diesel των μοντέλων της. Εδώ πρόκειται για τις Cayenne που είναι σε παραγωγή σήμερα και –υποτίθεται πως- οι κινητήρες τους πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας Euro 6.

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος οχήματος είναι ακόμα σε παραγωγή, η γερμανική κυβέρνηση θα αφαιρέσει άμεσα το δελτίο συμμόρφωσης του μοντέλου (CoC) ώστε να μην μπορεί να πουληθεί, πριν η Porsche παρουσιάσει μια αποδεκτή από την αρμόδια κρατική υπηρεσία KBA λύση αφαίρεσης του επίμαχου λογισμικού και συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις της οδηγίας Euro 6.

Ταυτόχρονα, η Porsche θα υποχρεωθεί να ανακαλέσει τις 22.000 Cayenne Diesel 3.0, που έχουν ήδη πωληθεί, για δωρεάν αποκατάσταση του επίμαχου λογισμικού.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι γερμανικές αρχές εξετάζουν κατηγορίες σύστασης καρτέλ που αφορούν τα γκρουπ Daimler, Mercedes και BMW, ενώ, ταυτόχρονα, πριν από λίγες ημέρες η Mercedes ανακάλεσε 3 εκατομμύρια επιβατικά μοντέλα με κινητήρες diesel για αναβάθμιση του λογισμικού τους, ενώ μερικές μέρες αργότερα το ίδιο έπραξε και η Audi, ανακαλώντας 850.000 οχήματα για τον ίδιο λόγο.

Φαίνεται λοιπόν ότι η υπόθεση της χειραγώγησης των ρύπων που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ και αφορούσε τους diesel κινητήρες της VW το 2015, ούτε μόνο την VW αφορούσε, ούτε επρόκειτο για μια μεμονωμένη πρακτική. Πολύ δε περισσότερο φαίνεται, πως θα μας ταλαιπωρεί για πολύ ακόμα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!