Μοτοσικλέτες τέλος για τη Mercedes – AMG

Πέτρος Πιτσίνης
Μοτοσικλέτες τέλος για τη Mercedes – AMG
Δεν άντεξε τις ιδιαιτερότητες της ιταλικής MV Agusta η γερμανική εταιρεία και πούλησε τελικά το μερίδιο 25%, που αγόρασε μόλις το 2014.

Τρία χρόνια φαίνεται πως ήταν αρκετά για να μετατραπεί ο «ιδανικός εταίρος στο χώρο της μοτοσικλέτας» σε «βάρος αβάσταχτο». Σύμφωνα με ανακοίνωση της MV Agusta, η εταιρεία επενδύσεων ComSar Invest, που ανήκει στο Ρώσο επιχειρηματία καυσίμων Τιμούρ Σάρνταροβ, είναι αυτή που εξαγόρασε το μερίδιο της Mercedes – AMG και πλέον είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας, με τους Καστιλιόνι να διαθέτουν την πλειοψηφία και τον έλεγχο της ιταλικής μάρκας.

Η MV Agusta είναι μια ιστορική εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών, με τεράστια επιτυχία τις δεκαετίες του 60 και του 70 στους αγώνες. Σήμερα κατασκευάζει σπορ μοτοσικλέτες κορυφαίας τεχνολογίας και περιορισμένης παραγωγής, υψηλού κόστους.

Όπως όλες σχεδόν οι μικρές ιταλικές βιομηχανίες κατασκευής μοτοσικλετών, τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από σαράντα οικονομικά και ιδιοκτησιακά κύματα. Πουλήθηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία της Μαλαισίας Proton, στη συνέχεια πέρασε στην Harley Davidson, μετά την ανέλαβε ένας ιταλικός επενδυτικός οίκος, κατόπιν έβαλε πλάτη η Mercedes – AMG και πλέον αναπαύεται στη θαλπωρή των ρωσικών πετρορουβλίων.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν σε περίπου μια δεκαετία, γεγονός που αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το εμπορικό πεδίο για αυτού τους είδους τις μοτοσικλέτες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ακόμα και η διάσημη Ducati, αποτελεί μάλλον βαρίδι για τη νέα ιδιοκτήτριά της, την Audi, που την ανέλαβε το 2012 και σήμερα ψάχνεται να την πουλήσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της MV Agusta η μάρκα έχει σταθεροποιήσει τη ρευστότητά της τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο νέος μέτοχος δεσμεύεται να παρέχει τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε η εταιρεία να αναπτυχθεί σε νέες αγορές και να διευρύνει την πελατειακή της βάση. Εμείς το ευχόμαστε, καθώς τα ιταλικά καθαρόαιμα δίτροχα πάντα αποτελούσαν τροφή για τα όνειρά μας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!