Τι πρόβλημα υγείας προκαλεί η πολύωρη οδήγηση;

Gazzetta team
Τι πρόβλημα υγείας προκαλεί η πολύωρη οδήγηση;
Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών, οι πολλές ώρες στο τιμόνι κάνουν κακό, κυρίως, στον εγκέφαλο.

Κάποιοι επιλέγουν να κάνουν μακρινά ταξίδια ή μπλέκουν μέσα στην κίνηση της πόλης και χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να πάνε στα σπίτια τους ή στις δουλειές τους. Όμως, κάνει καλό το να είσαι με τις ώρες στο τιμόνι να οδηγείς; Όπως έδειξε η έρευνα Βρετανών επιστημόνων, η πολύωρη οδήγηση βλάπτει, κυρίως τον εγκέφαλο.

Μάλιστα, σε συνέντευξή τους, στην κυριακάτικη εφημερίδα Times του Λονδίνου, επισημαίνουν ότι οι πολλές ώρες στο τιμόνι προκαλούν επιβάρυνση σε σώμα και πνεύμα, ώστε να προκληθεί άγχος και κόπωση. Παράγοντες που ευθύνονται για τον εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Επίσης, ξεκαθαρίζουν πως αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στους οδηγούς μέσης ηλικίας, ενώ ο επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, Κιισάν Μπακράνια, τόνισε ότι η τακτική οδήγηση για παραπάνω από τρεις ώρες ανά ημέρα βλάπτει την καρδιά. «Γνωρίζουμε ότι, η τακτική οδήγηση για περισσότερες από δύο έως τρεις ώρες την ημέρα βλάπτει την καρδιά.

Η έρευνα αυτή δείχνει όμως ότι η πολύωρη οδήγηση κάνει κακό και στον εγκέφαλο, καθώς το μυαλό είναι λιγότερο ενεργό τις ώρες της οδήγησης. Η οδήγηση προκαλεί άγχος και κόπωση, με μελέτες που δείχνουν τους δεσμούς μεταξύ τους και τη γνωστική παρακμή».

Πάντως, η ερευνήτρια, Ρόζα Σάντσο, δήλωσε ότι δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, καθώς βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να παραμείνει υγιής, με το να μείνουμε ενεργοί από διανοητικής και σωματικής πλευράς. Τέλος, να σημειωθεί πως η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε 500 χιλιάδες Βρετανούς ηλικιών από 37 μέχρι και 73 ετών για πέντε χρόνια, με τους εθελοντές να υποβάλλονται σε τεστ ευφυΐας και μνήμης.

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι εξ' αυτών οι 93 χιλιάδες, οι οποίοι οδήγησαν περισσότερες από δύο μέχρι τρεις ώρες την ημέρα, είχαν χαμηλότερη εγκεφαλική ικανότητα στην αρχή της μελέτης, η οποία συνέχισε να φθίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ταχύτερο ρυθμό απ' όσους δεν οδήγησαν πολύ ή καθόλου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!