Πόσο γρήγορα σώζει ζωές η F1; (vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Πόσο γρήγορα σώζει ζωές η F1; (vid)
Στο κορυφαίο πρωτάθλημα motorsport, οι χρόνοι διάσωσης των οδηγών συμβαδίζουν με τις ασύλληπτες ταχύτητες των μονοθέσιων.

Ευτυχώς όχι μια πραγματική αλλά μια αναπαράσταση εγκλωβισμού οδηγού της F1 στο μονοθέσιό του μετά από ατύχημα, μας δίνει μια εικόνα της αμεσότητας με την οποία οι κριτές και το προσωπικό ασφάλειας και νοσοκομειακής βοήθειας στην F1 μπορούν να παρέμβουν.

Σε περιπτώσεις ατυχημάτων σε αγώνες, ακόμα και τα δευτερόλεπτα μετρούν και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους όσοι είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, συνεχείς ασκήσεις κρατούν σε εγρήγορση όλο το απαραίτητο προσωπικό, ενώ η τήρηση αυστηρού πρωτόκολλου διάσωσης που εφαρμόζεται κατά γράμμα, είναι απολύτως απαραίτητη.

Όπως μπορούμε να δούμε σε μια από αυτές τις ασκήσεις, ένας οδηγός απεγκλωβίζεται, σταθεροποιείται και μεταφέρεται, σε λιγότερα από 4 λεπτά και 30’’, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες και στην άψογη συνεργασία των κριτών και του ιατρικού προσωπικού.

Ταυτόχρονα, το ιατρικό ελικόπτερο έχει πάρει θέση και είναι έτοιμο να μεταφέρει στο πιο κοντινό νοσοκομείο, το οποίο σε κάθε τριήμερο αγώνα είναι σε εφημερία με τις απαραίτητες ειδικότητες γιατρών, τον τραυματία.

Όλα τα παραπάνω εγγυώνται την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα μεταφοράς του τραυματία σε κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες. Συνήθως, η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερα από 10 λεπτά. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπου το ιατρικό ελικόπτερο πιθανώς να μην μπορεί να πετάξει, διακόπτεται κάθε αγωνιστική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!