Ανάκληση για 850.000 diesel από την Audi

Πέτρος Πιτσίνης
Ανάκληση για 850.000 diesel από την Audi
Η γερμανική εταιρεία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του λογισμικού διαχείρισης ρύπων των κινητήρων TDi V6 και V8 προδιαγραφών Euro 5 και 6.

Μετά από συνεννόηση με τις γερμανικές αρχές, η Audi προχωρά σε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάκλησης, που αφορά στους κινητήρες diesel V6 και V8. Στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή να καλυφθούν τα δεδομένα των νέων προδιαγραφών RDE που θα ισχύσουν μελλοντικά στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Audi, η κίνηση αυτή διασφαλίζει τους ιδιοκτήτες των μοντέλων με τους εν λόγω κινητήρες από μελλοντικές απαγορεύσεις πρόσβασης σε αστικές περιοχές, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί σε πολλές γερμανικές και άλλες πόλεις, όπως αυτές του Λονδίνου και του Παρισιού.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι κατασκευαστές ρυθμίζουν με τέτοιο τρόπο τους κινητήρες τους, ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα στις εργαστηριακές συνθήκες μέτρησης των ρύπων. Σε πραγματικές συνθήκες όμως, η κατανάλωση και επομένως οι εκπομπές ρύπων παρουσιάζουν πολύ μεγάλη απόκλιση, που μπορεί να ξεπεράσει και το 40%. Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές μέτρησης των ρύπων στον δρόμο (RDE) της Ε.Ε., τέτοιες διαφορές θα σημαίνουν αυτόματα και «κυρώσεις» στους κατασκευαστές.

Η συγκεκριμένη ανάκληση δεν θα έχει κανένα κόστος για τους ιδιοκτήτες, ενώ στη χώρα μας αφορά ελάχιστα μοντέλα, καθώς λόγω της φορολογικής ιδιαιτερότητας ελάχιστα είναι τα πωληθέντα Audi με V6 και V8 κινητήρες TDi. Η γερμανική εταιρεία τονίζει ωστόσο ότι η ανάκληση αφορά και τους κινητήρες Audi που τοποθετούνται σε μοντέλα τόσο της VW, όσο και της Porsche.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!