Τι κρύβουν τα παράταιρα τανκ του ISIS;

Πέτρος Πιτσίνης
Τι κρύβουν τα παράταιρα τανκ του ISIS;
Δεκάδες οχήματα με βαριά θωράκιση, που κατασχέθηκαν από τον ιρακινό στρατό στη Μοσούλη, δεν είναι διόλου αυτό που δείχνουν.

Με μια πρώτη ματιά, αυτά είναι τα πιο παράξενα τανκ που έχουμε ποτέ δει. Θα μπορούσαν μάλιστα να αποτελούν πρωταγωνιστές σε κάποια ταινία καταστροφής όπως το Mad Max– αν δεν ήταν στην πραγματικότητα τα ίδια φορείς της απόλυτης καταστροφής.

Βλέπετε πρόκειται για οχήματα με πολύ βαριά θωράκιση, τα οποία χρησιμοποιούσαν ομάδες αυτοκτονίας για να περνούν τα μπλόκα του ιρακινού στρατού, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μοσούλης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, του γνωστού μας ISIS.

Αν αναρωτιέστε πως έβλεπαν οι οδηγοί αυτοκτονίας μέσα από το συμπαγές μεταλλικό «κοστούμι» που περιβάλλει τα οχήματα, παρατηρήστε λίγο περισσότερο τις εικόνες. Θα διαπιστώσετε ότι μικρά ανοίγματα σαν πολεμίστρες, επέτρεπαν στον οδηγό να έχει ελάχιστη, αλλά επαρκή ορατότητα, ώστε να προστατεύεται ταυτόχρονα από τα αντίπαλα πυρά.

Στην πρόσφατη απελευθέρωση της πόλης από τον ιρακινό στρατό τα οχήματα αυτά, δεκάδες σε αριθμό, συγκεντρώθηκαν σε ένα χώρο ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας από ομάδες Αμερικανών ειδικών.

Εντύπωση προκαλεί αυτό που κρύβει η εκτεταμένη θωράκιση. Πίσω λοιπόν από τους τόνους ατσαλιού, αποκαλύπτονται γνωστά μας SUV και 4X4, όπως τα Toyota Land Cruiser, Hyundai Santa Fe και Kia Sportage. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πως έφτασαν στα χέρια του ISIS όλα αυτά τα αυτοκίνητα, που έγιναν οι μετατροπές ή γιατί οι επικεφαλής του ισλαμικού κράτους έδειχναν τόσο συγκεκριμένη προτίμηση σε τρεις μάρκες και μοντέλα εκτός δρόμου οχημάτων.

Τα παράταιρα αυτά τεθωρακισμένα είχαν ως στόχο να διατηρήσουν τους οδηγούς τους ανέπαφους, μέχρι να φτάσουν στο σημείο κρούσης που είχαν επιλέξει. Εκεί έπεφταν πάνω στον στόχο τους και προκαλούσαν, μεταφέροντας δεκάδες κιλά εκρηκτικών, εκατόμβες θυμάτων.

Πολλά από τα αυτοκίνητα δεν διέθεταν κάθισμα συνοδηγού, καθώς σε αυτή τη θέση τοποθετούνταν τα εκρηκτικά, στα οποία ο οδηγός έπρεπε να έχει άμεση πρόσβαση. Η θωράκιση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι τόσο παχιά, που μπορεί να αντέξει έως και αντιαρματικά βλήματα.

Με αυτό το δεδομένο, τα ταλαίπωρα Toyota, Kia και Hyundai ήταν αναγκασμένα να κουβαλούν μερικούς τόνους επιπλέον τους βάρους τους, για όσο χρόνο χρειαζόταν πριν φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή. Είναι μάλιστα άξιο απορίας πως τα κατάφερναν, χωρίς όμως να γνωρίζουμε παράλληλα και το εύρος των υπόλοιπων μετατροπών που είχαν δεχτεί.

Πηγή: Bild

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!