Ανανεωμένη Skoda Octavia από 16.900€

Πέτρος Πιτσίνης
Ανανεωμένη Skoda Octavia από 16.900€
Με πολλά νέα στοιχεία, προσιτές τιμές και το συμφέρον πρόγραμμα αγοράς Skoda Clever Plan, η ανανεωμένη Octavia αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση.

Η ανανεωμένη Octavia ξεκίνησε να διατίθεται στη χώρα μας με πέντε επίπεδα εξοπλισμού, Active , Ambition, Style, Scout & RS, τιμές που ξεκινούν από τα 16.900€ και νέα προγράμματα Skoda Clever Plan, που προσφέρουν 4 χρόνια εγγύηση, 4 χρόνια ασφάλεια, 4 χρόνια service και 4 χρόνια οδική βοήθεια.

Η πιο χαρακτηριστική αλλαγή στο φρεσκαρισμένο αμάξωμα της Octavia αφορά το νέο εμπρός τμήμα με τη φαρδύτερη μάσκα και τους νέους προβολείς. Προαιρετικά, διατίθενται προσαρμοζόμενοι εμπρός προβολείς (AFS) με τεχνολογία full-LED.

Τα πίσω φώτα LED διατίθενται σε δύο εκδόσεις. Έχοντας σχήμα C και υιοθετούν μία ομοιόμορφη φωτεινή επιφάνεια. Η αναβαθμισμένη Octavia είναι μεγαλύτερη σε μήκος κατά μερικά χιλιοστά, ενώ το πλάτος του πίσω μετατροχίου έχει αυξηθεί κατά 20 ή 30 mm (ανάλογα με τον κινητήρα και τον πίσω άξονα). Το εσωτερικό διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα και λειτουργικότητα, ενώ η εργονομία της οθόνης πολλαπλών λειτουργιών και των χειριστηρίων του συστήματος κλιματισμού έχει βελτιωθεί. Διακριτικές μονάδες φώτων στις πόρτες προσφέρουν εσωτερικό φωτισμό περιβάλλοντος που μπορεί να ρυθμιστεί σε δέκα διαφορετικές αποχρώσεις.

Η γκάμα κινητήρων αποτελείται από δύο βενζινοκινητήρες TSI, τρεις diesel TDI και έναν CNG (φυσικού αερίου). Η ισχύς τους κυμαίνεται από 110 έως 184 ίππους. Ο 1.4 G-TEC με 110 ίππους είναι ένας πολύ οικονομικός κινητήρας σχεδιασμένος για χρήση με φυσικό αέριο. Εκτός από τα χειροκίνητα κιβώτια, διατίθενται κιβώτια διπλού συμπλέκτη DSG έξι ή επτά σχέσεων για όλους σχεδόν τους κινητήρες και μετάδοσης σε όλους τους τροχούς για το 2.0 TDI.

Το προαιρετικό σύστημα Dynamic Chassis Control (DCC) αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο το πλαίσιο, ενώ ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει το χαρακτήρα της ανάρτησης επιλέγοντας το προφίλ Comfort, Normal ή Sport. Όλα τα μηχανικά σύνολα πληρούν τα πρότυπα Euro 6. Οι κινητήρες TSI χρησιμοποιούν υπερσυμπιεστή και άμεσο ψεκασμό βενζίνης. Ο μικρότερος σε χωρητικότητα κινητήρας της γκάμας αποδίδει 116 ίππους, είναι τρικύλινδρος 1.0 TSI και διατίθεται με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή 7-τάχυτο DSG.

Το ηλεκτρονικό, μπλοκέ διαφορικό XDS+, μία λειτουργία του Electronic Stabilization Control(ESC), παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις γρήγορες στροφές – τόσο για τις προσθιοκίνητες, όσο και τις τετρακίνητες εκδόσεις. Σε συνθήκες απώλειας της πρόσφυσης, το XDS+ επιβραδύνει ελαφρώς τον εσωτερικό –προς την στροφή- τροχό για να μεταφέρει περισσότερη ισχύ στον εξωτερικό.

Η ανάρτηση των Škoda Octavia και Octavia Combi περιλαμβάνει γόνατα McPherson με τριγωνικά ψαλίδια στον εμπρός άξονα και ανάλογα με την έκδοση κινητήρα, πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων ή ημιάκαμπτο. Με την ευκαιρία της αναβάθμισης του μοντέλου, το πίσω μετατρόχιο έχει αυξηθεί κατά 20 χιλ στην Octavia και 30 χιλ. στην Octavia Combi.

Με το Driving Mode Select, ο οδηγός μπορεί επίσης να αλλάζει τα χαρακτηριστικά συστήματος διεύθυνσης και τη λειτουργία του κιβωτίου DSG. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής ρυθμίσεων Normal, Eco, Sport και Individual, ακόμα και ένα Comfort mode με Dynamic Chassis Control. Οι ρυθμίσεις που επιλέγει κάθε οδηγός μπορούν να αποθηκεύονται στο εξατομικευμένο κλειδί, το οποίο διατίθεται προαιρετικά.

Πέντε νέα χαρακτηριστικά έχουν προστεθεί στη γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού. Το προαιρετικό Front Assist με λειτουργία City Emergency Brake περιλαμβάνει Predictive Pedestrian Protection (Προληπτική Προστασία Πεζού). Αυτή η λειτουργία είναι ενεργή μεταξύ 10 και 60 χλμ./ώρα. Ανάμεσα σε αυτές τις ταχύτητες, ενεργοποιείται το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης και βοηθά στην πρόληψη ενός ατυχήματος ή τουλάχιστον μειώνει δραστικά τις συνέπειες μιας σύγκρουσης.

Η νέα λειτουργία Blind Spot Detect (Ανίχνευση Τυφλού Σημείου) συμβάλλει στην ασφάλεια κατά την αλλαγή λωρίδων στο δρόμο. Ενεργοποιείται μεταξύ των 10 χλμ./ώρα και της τελικής ταχύτητας. Οι πίσω αισθητήρες ραντάρ χρησιμοποιούνται επίσης από το Rear Traffic Alert, ένα ακόμα σύστημα, που βοηθά τον οδηγό όταν βγαίνει με όπισθεν από χώρους στάθμευσης ή από ιδιωτικές οδούς.

Το προαιρετικό Trailer Assist μεταμορφώνει σε ειδικούς ακόμα και όσους έχουν ελάχιστη εμπειρία στη ρυμούλκηση. Ένα ακόμα σύστημα με την ονομασία Manoeuvre Assist, προσφέρει υποστήριξη στην προς τα πίσω κίνηση χωρίς ρυμούλκηση τρέιλερ, φρενάροντας αυτόματα το αυτοκίνητο, μόλις ανιχνεύσει εμπόδιο πίσω από αυτό, χάρη στους πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος.

Στα παραπάνω προστίθενται τα Adaptive Cruise Control (ACC), που διατηρεί την επιλεγμένη ταχύτητα και την ιδανική απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, Lane Assist, που προειδοποιεί τον οδηγό εάν το αυτοκίνητο ακούσια παρεκκλίνει από τη λωρίδα του, λειτουργία ανίχνευσης κόπωσης οδηγού Driver Alert και προληπτικό σύστημα προστασίας επιβατών Crew Protect Assist, που θέτει σε εφαρμογή μέτρα προστασίας σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης. Επιπλέον, διατίθενται Auto Light Assist, βασισμένο σε κάμερα, Travel Assist με Traffic Sign Recognition (Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης), Park Assist και κάμερα οπισθοπορείας.

Στη νέα γκάμα της Octavia είναι διαθέσιμα τα ηχοσυστήματα Swing και Bolero και τα συστήματα ενημέρωσης / ψυχαγωγίας και πλοήγησης Amundsen και Columbus. Και τα τέσσερα ελέγχονται με χειριστήρια αφής και εντυπωσιάζουν με την ταχύτητα και τις έξυπνες λειτουργίες τους. Οι οθόνες αφής νέας τεχνολογίας (capacitive), που διατίθενται με κρυστάλλινη σχεδίαση υψηλής ποιότητας στα συστήματα Bolero, Amundsen και Columbus, αντιδρούν στο παραμικρό άγγιγμα. Οι διαστάσεις τους είναι μεταξύ 6,5 και 9,2 ιντσών, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού.

Ακόμα και το στάνταρ ηχοσύστημα Swing διαθέτει υποδοχή κάρτας SD και θύρες aux-in και USB. Στον βασικό εξοπλισμό διατίθενται η πλατφόρμα SmartLink+ με εφαρμογές Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink™ και SmartGate. Το ηχοσύστημα Bolero έχει οθόνη αφής 8-ιντσών υψηλής ανάλυσης με τεχνολογία αισθητήρα εγγύτητας. Μπορεί να κάνει ανάγνωση μηνυμάτων κειμένου (SMS) τα οποία και απεικονίζει στην οθόνη. Το σύστημα ενσωματώνει επίσης σύνδεση Bluetooth, οκτώ ηχεία, ενώ φωνητικός έλεγχος διατίθεται προαιρετικά.

Το σύστημα πλοήγησης Amundsen βασίζεται στο Bolero και μπορεί να συνδεθεί με έως 8 κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, διαθέτει ενσωματωμένο Wi-Fi hotspot που επιτρέπει στους επιβάτες να περιηγούνται στο Internet, να αναπαράγουν αρχεία πολυμέσων και να στέλνουν email. Οι χάρτες του συστήματος πλοήγησης μπορούν να ενημερώνονται χωρίς έξτρα χρέωση σε όλη τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Το σύστημα πλοήγησης Columbus βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας (διατίθεται από την έκδοση Ambition και πάνω), με οθόνη 9,2 ιντσών, μνήμη flash 64-GB και προαιρετική μονάδα LTE για γρήγορη σύνδεση στο internet.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!