Σίλβερστοουν... τέλος μετά το 2019

Gazzetta team
Σίλβερστοουν... τέλος μετά το 2019
Οι ιδιοκτήτες της πίστας του Σίλβερστοουν ενεργοποίησαν τη ρήτρα διακοπής του συμβολαίου του Σίλβερστοουν με τη Formula1, με το σιρκουί να φιλοξενεί αγώνες μέχρι και το 2019.

Τελικά, δε βρέθηκε η... χρυσή τομή για το μέλλον του Σίλβερστοουν και η θρυλική πίστα θα φιλοξενήσει αγώνες της Formula1 μέχρι και το 2019. Αυτό διότι οι ιδιοκτήτες της αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν, όπως αναμενόταν, τη ρήτρα διακοπής του συμβολαίου.

Κάτι που σημαίνει ότι δε θα έχουμε Γκραν Πρι στη Μεγάλη Βρετανία από το 2020 και μετά, εκτός κι αν αλλάξουν τα δεδομένα. Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει μέχρι τότε, αφού ο Σύλλογος Βρετανών Οδηγών Αγώνων (British Racing Drivers' Club), που έχει τα ηνία του σιρκουί, θα προσπαθήσει να βρει μία νέα πιο φθηνή συμφωνία, ώστε να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο, το οποίο θα έχει ισχύ από το 2020 και μετά.

Οι λόγοι της εν λόγω απόφασης είναι καθαρά οικονομικοί, καθώς το κόστος συμμετοχής αυξανόταν κάθε 5% ανά έτος, ώστε τα 11,5 εκατομμύρια λίρες το 2011 να αυξηθούν σε 16,2 εκ. το 2017, ποσό που θα έπαιρνε σημαντικές διαστάσεις μέσα σε μια δεκαετία. «Αυτή η απόφαση λήφθηκε επειδή δεν είναι οικονομικά βιώσιμο για εμάς να προσφέρουμε το Βρετανικό Γκραν Πρι υπό τους όρους του τωρινού συμβολαίου.

Είχαμε απώλειες 2,8 εκ. λίρες το 2015 και 4,8 εκ. το 2016 και περιμένουμε να χάσουμε ένα παρόμοιο ποσό φέτος. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε να εκφράσουμε το πάθος μας για το άθλημα. Όχι μόνο θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον του Σίλβερστοουν και του BRDC, αλλά επίσης και της μηχανοκίνητης κοινότητας της Βρετανίας, που εξαρτάται από εμάς.

Ωστόσο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι, αν και ενεργοποιήσαμε τη ρήτρα διακοπής, στηρίζουμε πλήρως τις αλλαγές της Liberty για να βελτιώσει την F1. Η ελπίδα μας είναι ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία για να εξασφαλίσουμε ένα εύφορο και οικονομικά βιώσιμο μέλλον για το Βρετανικό Γκραν Πρι στο Σίλβερστοουν τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του BRDC, Τζον Γκραντ.

Έτσι, ο εν λόγω Σύλλογος θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Liberty Media, προκειμένου να βρεθεί μία λύση και το Σίλβερστοουν να συνεχίσει να υποδέχεται τους κορυφαίους του κόσμου στα μηχανοκίνητα σπορ και μετά το 2019. Τέλος, να σημειωθεί ότι από εκεί ξεκίνησε η ιστορία της Formula1 με την πίστα να φιλοξενεί το Γκραν Πρι της Βρετανίας από το 1950 μέχρι και το 1954.

Από την επόμενη χρονιά μέχρι και το 1962 εναλασσόταν με το Έιντρι, ενώ η ίδια δουλειά γινόταν με το Μπραντς Χατς από το 1963 μέχρι και το 1986. Από το 1987, λοιπόν, το Σίλβερστοουν είναι παρόν κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα στο καλεντάρι της F1.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!