Τα αυτόνομα οχήματα «σβήνουν» ξενοδοχεία και αεροπλάνα

Πέτρος Πιτσίνης
Τα αυτόνομα οχήματα «σβήνουν» ξενοδοχεία και αεροπλάνα
Ειδικοί αναλυτές μεταφορών προειδοποιούν πως, τα επόμενα 20 χρόνια, τα αυτοκίνητα που θα κινούνται μόνα τους θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς.

Τα ηλεκτρικά και, κυρίως, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα, θα αλλάξουν πρώτη από όλες τη βιομηχανία κατασκευής οχημάτων. Σήμερα, οι διάφορες «μάρκες», οι κατασκευαστές δηλαδή οχημάτων, σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και εμπορεύονται οχήματα και υπηρεσίες. Στο άμεσο μέλλον, η τριτεύουσα από τις δραστηριότητές τους, η παροχή υπηρεσιών, θα αναχθεί σε πρωτεύουσα.

Οι κατασκευαστές έχουν ήδη αντιληφθεί ότι ο τζίρος των διαφόρων δραστηριοτήτων που αφορούν την αυτοκίνηση μετασχηματίζεται. Από τον κατασκευαστικό κλάδο, μεταφέρεται σε αυτόν της παροχής υπηρεσιών μετακίνησης. Εκεί λοιπόν δίνουν ήδη την έμφαση των σημερινών τους προσπαθειών, ώστε να προλάβουν το «τρένο» με το οποίο στο μέλλον θα παράγεται κέρδος.

Ενώ όμως η βιομηχανία του αυτοκινήτου είναι στο κέντρο αυτών των εξελίξεων και τις αντιλαμβάνεται έγκαιρα, άλλοι κλάδοι, όπως ο ξενοδοχειακός και αυτός των αερομεταφορών, θα επηρεαστούν σημαντικά και, πιθανώς, κάποιες σημερινές δραστηριότητές τους παύσουν.

Όπως εξηγεί ο στρατηγικός σύμβουλος εταιρειών με αντικείμενο τις υπηρεσίες μεταφορών Λούκας Νέκερμαν σε άρθρο του, τα επόμενα 20 χρόνια, με την επικράτηση των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων, οι αεροπορικές γραμμές μικρών και μεσαίων αποστάσεων σε ηπειρωτικές περιοχές θα πληγούν ανεπανόρθωτα και ίσως εξαφανιστούν. Επίσης τα Motel, τα ξενοδοχεία αυτά δηλαδή της βραχείας διανυκτέρευσης κοντά σε σημαντικούς οδικούς άξονες, πιθανότατα δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

Ένα αυτοκίνητο που κινείται μόνο του, θα μπορεί να προσφέρει σε τέσσερις ή πέντε επιβάτες άπλετο χώρο για ταξίδι, χαλάρωση, ακόμα και ύπνο. Όταν λοιπόν πέντε άτομα θα μπορούν να μοιραστούν τον κόστος, το χώρο και τη δυνατότητα να περάσουν μερικές δημιουργικές ώρες παρέα, δεν θα έχουν κανένα λόγο, για διαδρομές έως 500 χλμ. ως παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο.

Το αυτοκίνητο θα τους παραλαμβάνει από το σπίτι τους και θα τους αφήνει ακριβώς στον προορισμό τους, με το συνολικό χρόνο ταξιδιού για αυτή την απόσταση, να προσεγγίζει αυτόν που χρειάζεται κανείς συνολικά με το αεροπλάνο. Ταυτόχρονα, οι επιβάτες ενός τέτοιου αυτοκινήτου δεν θα έχουν καμία ανάγκη ή διάθεση ξεκούρασης, καθώς εντός του θα μπορούν να πλοηγηθούν στο internet και να διασκεδάσουν, να καταναλώσουν τρόφιμα και ποτά και, τέλος, να κοιμηθούν.

Προφανώς όλα τα παραπάνω δεν θα γίνουν σε μια νύχτα. Το διάστημα των επόμενων 20 ετών είναι ικανό για να προσφέρει τον αναγκαίο χρόνο προσαρμογής και μετασχηματισμού όσων κλάδων πληγούν από την έλευση των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων. Σίγουρα όμως αυτά που γνωρίζουμε σήμερα ως δεδομένα όταν οργανώνουμε τα ταξίδια και τις μετακινήσεις μας θα αλλάξουν πολύ και μαζί με αυτά θα παρασυρθούν και πολλές ακόμα δραστηριότητες, τις οποίες σήμερα ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Ο Νέκερμαν μας αποκαλύπτει δύο από αυτές, αλλά σίγουρα δεν θα είναι αυτές μόνο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!