Σε αγωνιστικό οίστρο το Opel Ampera-e

Πέτρος Πιτσίνης
Σε αγωνιστικό οίστρο το Opel Ampera-e
Το νέο ηλεκτρικό μοντέλο της Opel συμμετέχει σε μια σειρά αγώνων ιδανικού χρόνου στην Ευρώπη, στους οποίους μάλιστα έχει διακριθεί και συνεχίζει.

Αφού συμμετείχε με επιτυχία στο i-Mobility Rallye της νότιας Γερμανίας την Άνοιξη, το περασμένο Σαββατοκύριακο συμμετείχε στο 8ο North European E-Mobile Rally, έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες του είδους του στη Βόρεια Ευρώπη, με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα: ανάμεσα στα 37 πληρώματα, τα δύο Ampera-e που συμμετείχαν, τερμάτισαν στην 3η και στην 9η θέση της κατηγορίας τουρισμού.

Το ένα από τα δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα οδηγούσε ο ηθοποιός Μπέντζαμιν Σάντλερ. Από τις ακτές της Βαλτικής το Ampera-e κατευθύνεται τώρα στα βουνά: το καινοτόμο ηλεκτρικό θα αποδείξει την πρακτικότητά του σε καθημερινή χρήση και σε ορεινά εδάφη στον επόμενο αγώνα στις 6-7 Ιουλίου. Αυτή είναι η ημερομηνία διεξαγωγής του Silvretta E-Auto Rallye, του αγώνα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που διοργανώνεται στα πλαίσια του ράλι ιστορικών αυτοκινήτων Silvretta Classic, στην Αυστρία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο στο 8ο North European E-Mobile Rally, το νέο Opel Ampera-e δεν αναγκάστηκε να εξαντλήσει την αυτονομία του με μία φόρτιση. Όμως το επαναστατικό ηλεκτρικό της Opel κάλυψε άνετα τα 270 χιλιόμετρα από το Schleswig-Holstein της Γερμανίας στη Δανία και πίσω. Συνολικά 37 αυτοκίνητα, με δύο Ampera-e ανάμεσά τους, αντιμετώπισαν τις προκλήσεις του αγώνα ηλεκτρικών οχημάτων που διοργάνωσε η Ένωση ECO-Mobility e.V.

Το ράλι ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν αφορούσε τον καλύτερο χρόνο και το ποιος θα φτάσει στον τερματισμό μπροστά από τους υπόλοιπους. Αντίθετα, ο οδηγός και ο συνοδηγός κάθε πληρώματος είχαν να αντιμετωπίσουν δύσκολες ασκήσεις και κάλυψη αποστάσεων σε ιδανικό χρόνο– κι αυτό επειδή το 8ο North European E-Mobile Rally είχε σχεδιαστεί ως αγώνας ρεγκιουλαριτέ και αντοχής. «Ήταν η πρώτη φορά που οδήγησα το Ampera-e και έμεινα απόλυτα ενθουσιασμένος», δήλωσε ο Σάντλερ. «Θα μπορούσαμε εύκολα να είχαμε ολοκληρώσει τη διαδρομή χωρίς ενδιάμεση φόρτιση και αυτό πραγματικά με εντυπωσίασε».

Ο επόμενος αγώνας ρεγκιουλαριτέ (ή αγώνας TSD - time-speed-distance) για ηλεκτρικά οχήματα, το Silvretta E-Auto Rallye, συμπίπτει με τον περίφημο αγώνα κλασικών αυτοκινήτων Silvretta Classic. Το Opel Ampera-e βρίσκεται και πάλι στη λίστα συμμετοχών, στο Montafon της Αυστρίας. Έτσι, στις 6-7 Ιουλίου, «Η Ιστορία συναντά το Μέλλον» για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Παράλληλα με το Silvretta Classic, τα ηλεκτρικά οχήματα θα διανύσουν περισσότερα από 260 χιλιόμετρα με πολλές δοκιμασίες χρόνου και ικανοτήτων στο διήμερο πρόγραμμα.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Opel διαθέτει τη μεγαλύτερη αυτονομία από τον πλησιέστερο αντίπαλό του στην κατηγορία. Το Ampera-e τα καταφέρνει και στην πιο ρεαλιστική μέτρηση του κύκλου WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure). Με βάση το συγκεκριμένη δοκιμή, οι μηχανικοί υπολογίζουν τη μέση αυτονομία στα 380 χιλιόμετρα, ανάλογα με το στιλ οδήγησης και εξωτερικούς παράγοντες.

Ο ηλεκτροκινητήρας των 204 ίππων εξασφαλίζει εντυπωσιακή επιτάχυνση και ελαστικότητα χάρη στην άμεσα διαθέσιμη ροπή των 360 Nm. Αυτή χαρίζει επιτάχυνση σπορ μοντέλου στο ηλεκτροκίνητο, πενταθέσιο Ampera-e: στην επιτάχυνση 0-50 km/h χρειάζεται 3,2 μόλις δευτερόλεπτα, ενώ επιταχύνει σε προσπεράσεις από τα 80 στα 120 km/h σε 4,5 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!