Νικητής του... θρίλερ ο Ρικιάρντο

Gazzetta team
Νικητής του... θρίλερ ο Ρικιάρντο
Σ' έναν αγώνα... θρίλερ στο Μπακού, όπου είχαμε επαφές, αυτοκίνητο ασφαλείας, διακοπή 23 λεπτών, ποινές και προβλήματα, ο Ντάνιελ Ρικιάρντο πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη σεζόν, με τον Βαλτέρι Μπότας να έρχεται δεύτερος και τον Λανς Στρολ να ανεβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο. Τέταρτος ο Φέτελ, πέμπτος ο Χάμιλτον σε μία μεγάλη μάχη. Πρώτοι βαθμοί για τη McLaren.

Ένα πραγματικό... θρίλερ ήταν ο αγώνας του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, που τα είχε όλα. Επαφές, αυτοκίνητο ασφαλείας, που βγήκε στην πίστα τρεις φορές, διακοπή 23 λεπτών, ποινές και προβλήματα για τους δύο πρωτοπόρους του πρωταθλήματος, ώστε να έχουμε μία διαφορετική μάχη.

Ο Μπότας... εκτόπισε τον Ραϊκόνεν!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Στην εκκίνηση ο Λιούις Χάμιλτον έφυγε καλά, ενώ ο Κίμι Ραϊκόνεν πέρασε τον Βαλτέρι Μπότας, αλλά ο πιλότος της Mercedes έκανε λάθος, πάτησε πάνω στο κερμπ της δεύτερης στροφής κι έστειλε στον τοίχο αυτόν της Ferrari, με τον Iceman να το... σώζει στο παρά πέντε, ώστε να μην έχουμε πιο σοβαρό ατύχημα. Γεγονός που οδήγησε τον Μπότας από νωρίς στα πιτς με κλαταρισμένο το μπροστινό δεξί ελαστικό και στην τελευταία θέση και τον Ραϊκόνεν στην πέμπτη για να αρχίσουν τα προβλήματα.

Επαφές, συντρίμμια και διακοπή

Ωστόσο, ο Κίμι έπεσε λίγο αργότερα... θύμα από τα συντρίμμια που άφησαν οι Σέρχιο Πέρεζ, Εστεμπάν Οκόν από τη μεταξύ τους επαφή, όταν επανεκκίνησε ο αγώνας, μετά την πρώτη είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας.

Οι δύο Force India ήταν στους βαθμούς και μάλιστα ο Πέρεζ κυνηγούσε το βάθρο, αλλά το μεταξύ τους συμβάν τους άφησε πολύ πίσω και τον Μεξικανό εκτός αγώνα σε πρώτη φάση. Το ίδιο ίσχυσε και για τον Ραϊκόνεν, αφού απέκτησε ένα κλαταρισμένο πίσω δεξί ελαστικό, με τους μηχανικούς της Ferrari να μην μπορούν να τον βάλουν ξανά στην πίστα.

Πάντως, το περίφημο Safety Car βγήκε άλλες δύο φορές στην πίστα και την τρίτη είχαμε και την κόκκινη σημαία στον 22ο γύρο. Τα συντρίμμια ήταν πολλά, ενώ στο σιρκουί υπήρχε ακόμα και το μονοθέσιο του Ντανιίλ Κβιάτ, που είχε εγκαταλείψει λίγο νωρίτερα.

Όλα αυτά έφεραν τη διακοπή για 23 λεπτά, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους μηχανικούς των Ferrari, Force India να φτιάξουν τα μονοθέσια των Ραϊκόνεν και Πέρεζ, αντίστοιχα, για να τους βάλουν ξανά στον αγώνα. Βέβαια, λίγους γύρους μετά την επανεκκίνηση αμφότεροι αναγκάστηκαν, τελικά, να εγκαταλείψουν και αποσύρθηκαν στα γκαράζ των ομάδων τους.

Ποινή ο Φέτελ, πρόβλημα ο Χάμιλτον, νικητής ο Ρικιάρντο

Με την επανεκκίνηση, λοιπόν, είχαμε μεγάλες μάχες και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο ήταν πέμπτος, αλλά με μία εξαιρετική κίνηση πέρασε τις δύο Williams, που είχε μπροστά του, για να βρεθεί τρίτος πίσω από τους Λιούις Χάμιλτον και Σεμπάστιαν Φέτελ.

Όλα έδειχναν ότι ο Βρετανός θα πανηγύριζε τη δεύτερη σερί του νίκη για να μειώσει κι άλλο τη διαφορά στη βαθμολογία, όμως ένα πρόβλημα σε εξάρτημα του μονοθεσίου του τον έβαλε στα πιτς για να χάσει θέσεις και να βρεθεί πίσω ακόμα και από τον ομόσταυλό του. Ωστόσο, δεν κέρδισε ούτε ο Φέτελ, αφού δέχτηκε ποινή δέκα δευτερολέπτων για την κίνησή του στον Χάμιλτον.

Τη δεύτερη φορά που ήταν έξω το αυτοκίνητο ασφαλείας, ο Χάμιλτον επιβράδυνε απότομα, με αποτέλεσμα ο Φέτελ να πέσει πάνω του. Αμέσως ο πιλότος της Ferrari πήγε δίπλα του, όντας έξαλλος, και έκανε προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα να τον ακουμπήσει και να δεχτεί την ποινή.

Ο Γερμανός βγήκε ανάμεσα στις δύο Mercedes και οι δύο διεκδικητές του τίτλου έμειναν να παλεύουν για όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς για να τερματίσουν τελικά ο Φέτελ τέταρτος και ο Χάμιλτον πέμπτος, ώστε να αυξηθεί η διαφορά τους κατά 2 πόντους. Όσο για τον νικητή, αυτός ήταν ο Ρικιάρντο. Ο Αυστραλός σίγουρα δεν περίμενε να κερδίσει τον αγώνα, αλλά η τρίτη θέση σε πρώτο στάδιο τον έφερε στην πρώτη του νίκη στη σεζόν, με τα προβλήματα των δύο πρωτοπόρων.

Έγραψε ιστορία ο Στρολ

Δεύτερος ήρθε, τελικά, ο Μπότας. Από εκεί που ήταν τελευταίος, ο Φινλανδός βρέθηκε να κυνηγάει τον δεύτερο εκείνη τη στιγμή Λανς Στρολ, τον οποίο πέρασε κυριολεκτικά στο... νήμα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Καναδό, έγραψε τη δική του ιστορία.

Ο πιλότος της Williams ήταν σε πρώτη φάση τέταρτος, αλλά τα προβλήματα των πρωτοπόρων τον έφεραν στη δεύτερη θέση για να μείνει τελικά στην τρίτη. Βέβαια, αυτό έχει μηδαμινή σημασία, καθώς ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο, έγινε ο νεότερος σε ηλικία οδηγός που το πετυχαίνει αυτό στην ιστορία της Formula1 και ο πρώτος από τη χώρα του, μετά τον Ζακ Βιλνέβ στη Γερμανία το 2001.

Πρώτοι βαθμοί για McLaren

Από εκεί και πέρα, τον Χάμιλτον ακολούθησαν οι Εστεμπάν Οκόν, Κέβιν Μάγκνουσεν, Κάρλος Σάινθ, ενώ με την ένατη θέση ο Φερνάντο Αλόνσο έδωσε τους πρώτους βαθμούς στη McLaren για φέτος. Η ομάδα του Γουόκινγκ ταλαιπωρείται από τα προβλήματα της Honda και χρειάστηκε οχτώ αγώνες για να δει... φως στο τούνελ.

Μάλιστα, ο Ισπανός είχε όρεξη και για αστεία, αφού στο team radio είπε ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον αγώνα! Τέλος, την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Πασκάλ Βερλάιν για να δώσει λίγο χαρά στην... ακέφαλη Sauber, ενώ πλην των Ραϊκόνεν, Πέρεζ, Κβιάτ, εγκατέλειψαν και οι Φελίπε Μάσα, Νίκο Χούλκενμπεργκ, Μαξ Φερστάπεν (ξανά πρόβλημα με τον κινητήρα), Τζόλιον Πάλμερ.

Έτσι, στη βαθμολογία, όπως προαναφέραμε, η διαφορά μεταξύ Φέτελ και Χάμιλτον αυξήθηκε κατά 2 πόντους, με τον Γερμανό να έχει 153 έναντι 139 του Βρετανού, με τον Μπότας να είναι τρίτος με 111. Στους κατασκευαστές η εγκατάλειψη του Ραϊκόνεν ήταν πλήγμα για τη Ferrari, καθώς έχει 226 πόντους και είδε τη Mercedes να ξεφεύγει στους 250, ενώ τρίτη είναι η Red Bull με 137.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Ρικιάρντο Red Bull Νικητής

Μπότας Mercedes +3.904

Στρολ Williams +4.009

Φέτελ Ferrari +5.976

Χάμιλτον Mercedes +6.188

Οκόν Force India +30.298

Μάγκνουσεν Haas +41.753

Σάινθ Toro Rosso +49.400

Αλόνσο McLaren +59.551

Βερλάιν Sauber +89.093

Έρικσον Sauber +91.794

Φαντόρν McLaren +92.160

Γκροζάν Haas +1 γύρο

Εγκατέλειψαν

Ραϊκόνεν Ferrari 46ο γύρο

Πέρεζ Force India 39ο γύρο

Μάσα Williams 25ο γύρο

Χούλκενμπεργκ Renault 24ο γύρο

Φερστάπεν Red Bull 12ο γύρο

Κβιάτ Toro Rosso 9ο γύρο

Πάλμερ Renault 7ο γύρο

Βαθμολογία οδηγών

Φέτελ 153

Χάμιλτον 139

Μπότας 111

Ρικιάρντο 92

Ραϊκόνεν 73

Φερστάπεν 45

Πέρεζ 44

Οκόν 35

Σάινθ 29

Μάσα 20

Χούλκενμπεργκ 18

Στρολ 17

Μάγκνουσεν 11

Γκροζάν 10

Βερλάιν 5

Κβιάτ 4

Αλόνσο 2

Πάλμερ 0

Έρικσον 0

Φαντόρν 0

Τζιοβινάτσι 0

Βαθμολογία κατασκευαστών

Mercedes 250

Ferrari 226

Red Bull 137

Force India 79

Williams 37

Toro Rosso 33

Haas 21

Renault 18

Sauber 5

McLaren 2

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!