Υπάρχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 900 χλμ;

Πέτρος Πιτσίνης
Υπάρχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 900 χλμ;
Ένα Tesla Model Model S P100D διένυσε 901,2 χιλιόμετρα μα μια φόρτιση στα χέρια δύο Βέλγων οδηγών, πραγματοποιώντας ανεπίσημο ρεκόρ.

Σύμφωνα με την κατασκευαστή του, την Tesla, το κορυφαίο μοντέλο S P100D έχει αυτονομία με μια πλήρη φόρτιση 613 χλμ. σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμής NEDC. Σε πραγματικές συνθήκες, αυτή φτάνει τα περίπου 500 χλμ. Ήδη εξαιρετική για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ωστόσο δύο Βέλγοι οδηγοί είχαν την πεποίθηση ότι μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ.

Σχεδίασαν μια κυκλική διαδρομή 26 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερες διασταυρώσεις, φανάρια και σχεδόν μηδενική υψομετρική διαφορά. Φρόντισαν μάλιστα ώστε αυτή να βρίσκεται πέριξ ενός δημόσιου ταχυφορτιστή. Βάλθηκαν λοιπόν, οδηγώντας με μόλις 40 χλμ./ώρα, να σπάσουν το προηγούμενο ρεκόρ των 880 χιλιομέτρων με μια φόρτιση, που είχε πετύχει στο παρελθόν ο οδηγός ενός Tesla S P85D.

Η ταχύτητα που επέλεξαν δεν ήταν τυχαία, καθώς διαπίστωσαν ότι σε αυτή το Tesla P100D είχε τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, με τόσο μικρή ταχύτητα ακόμα και σε επαρχιακούς δρόμους, δεν άργησαν να γίνουν αντικείμενο παραπόνων. Αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν λοιπόν ένα μεγάλο αυτοκόλλητο «Test» στο πίσω παράθυρο, ώστε να προειδοποιούν αυτούς που ακολουθούν.

Μετά από 23 ώρες και 45 λεπτά συνεχούς οδήγησης, κατάφεραν να καλύψουν τα 901,2 χιλιόμετρα, που κατατάσσουν το αυτοκίνητό τους στο πιο ικανό ηλεκτρικό μοντέλο, όσον αφορά την αυτονομία, όλων των εποχών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Tesla P100D, παρά τους 2,3 τόνους του βάρους του, είναι επίσης και ένα από τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα παραγωγής, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 2,5 δλ. το κατατάσσει δίπλα σε hypercar όπως η LaFerrari και η Porsche 918, καθώς οι ηλεκτρικοί του κινητήρες αποδίδουν αθροιστικά 779 ίππους και την θηριώδη ροπή των 1.250 Nm. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 250 χλμ./ώρα, για λόγους κατανάλωσης ενέργειας.

Όσοι θέλουν να διαβάσουν την ιστορία της επίτευξης του ρεκόρ έτσι όπως την κατέγραψε ο κάτοχος του αυτοκινήτου και γνωρίζουν αγγλικά μπορούν με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!