Υψηλό το ποσοστό θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης εν ώρα εργασίας (pics)

Gazzetta team
Υψηλό το ποσοστό θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης εν ώρα εργασίας (pics)
Τον κώδωνα κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς είναι υψηλό το ποσοστό θανάτων στους δρόμους εν ώρα εργασίας.

Τα τροχαία ατυχήματα μαστίζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, με αρκετές ζωές να έχουν χαθεί στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ακρίβεια, το 2016 χάθηκαν 25671 ζωές, όπως αναφέρει η νέα ανάλυση των δεδομένο της ΕΕ για την οδική ασφάλεια, η οποία δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council), μέλος του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», την Τρίτη (20/6).

Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, αφορά αυτούς που σχετίζονται με την εργασία. Ο ακριβής αριθμός δεν έχει γίνει γνωστός, όμως η λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων εκτιμάει ότι σε όλη την Ευρώπη 2 στους 5 θανάτους έχουν σχέση με την εργασία, ή με άλλα λόγια το 40% των θανάτων.

Γι' αυτό, το ETSC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αριθμούς των οδικών θανάτων που σχετίζονται με την εργασία στην ΕΕ, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις και τους εργοδότες να θέσουν ως άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση της ασφάλειας εργαζομένων και εταιρικών στόλων. «Ενώ υπάρχουν μερικά σημαντικά παραδείγματα μεγάλων και μικρών Οργανισμών στην Ευρώπη που αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την οδική ασφάλεια, υπάρχουν χιλιάδες ακόμη που παραβλέπουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοί τους καθημερινά στους δρόμους.

Πολλές εταιρείες βλέπουν επίσης λανθασμένα τη διαχείριση του κινδύνου στο δρόμο ως επιβάρυνση και όχι ως ευκαιρία, παρά το γεγονός ότι η μείωση των κινδύνων μέσω της διαχείρισης διαδρομών, η στοχοθετημένη εκπαίδευση και η αγορά ασφαλέστερων οχημάτων μπορεί να μειώσει το κόστος ασφάλισης, να οδηγήσει σε λιγότερες χαμένες ημέρες εργασίας καθώς και να ενισχύσει την εικόνα μιας εταιρείας.

Επιπλέον, η έκθεσή μας δείχνει ότι οι εργοδότες οφείλουν να κάνουν περισσότερα αλλά για να τα κάνουν χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ETSC, Αντόνιο Αβενόσο. «Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες εταιρίες που στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους αλλά και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παίρνουν μέτρα, εφαρμόζουν καλές πρακτικές και υλοποιούν εκπαιδεύσεις στην Οδική Ασφάλεια που θωρακίζουν τους στόλους τους ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν οι κίνδυνοι στους δρόμους.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ‘Πάνος Μυλωνάς’ εκπαιδεύει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερα στελέχη και οδηγούς δημόσιων και ιδιωτικών Οργανισμών για ασφαλείς μετακινήσεις εντός και εκτός της εργασίας τους. Αντίστοιχα μέτρα και πρακτικές θα πρέπει να υιοθετούνται πιο συστηματικά από περισσότερους δημόσιους φορείς αλλά και από όλες τις μικρότερες εταιρίες», είπε, από τη μεριά της, η πρόεδρος του ΙΟΑΣ, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση της συλλογής δεδομένων αποτελεί ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των θανάτων που συνδέονται με την εργασία. Οι αστυνομικές δυνάμεις, στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, δεν περιλαμβάνουν επί του παρόντος τον σκοπό του ταξιδιού στην καταγραφή των λεπτομερειών των τροχαίων συγκρούσεων.

Επίσης, δεν υπάρχει τυποποιημένος ορισμός της ΕΕ για τον οδικό εργατικό θάνατο. Κάτι που οδηγεί σε υποτίμηση της κλίμακας του προβλήματος, από τη στιγμή μάλιστα που ούτε ο θάνατος τρίτων χρηστών του οδικού δικτύου ούτε οι θάνατοι λόγω μετακίνησης από και προς την εργασία ταξινομούνται ως τέτοιοι.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες αρχές πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας, δίνοντας το παράδειγμα, και να υιοθετήσουν προγράμματα διαχείρισης της οδικής ασφάλειας που σχετίζονται με την εργασία για τους υπαλλήλους και τους στόλους τους όπως και να συμπεριλάβουν την ασφάλεια των οχημάτων στις απαιτήσεις των δημόσιων συμβάσεων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!