Είναι αυτό το απόλυτο αυτοκίνητο πόλης;

Πέτρος Πιτσίνης
Είναι αυτό το απόλυτο αυτοκίνητο πόλης;
Τα νέα διθέσια Aixam Sensation , που οδηγούνται με δίπλωμα μοτοποδηλάτου και καίνε 3 λίτρα diesel/100 χλμ., φαίνεται ότι αποτελούν την ιδανική λύση για κίνηση στην πόλη.

Για να είμαστε δίκαιοι, τα δίτροχα εντός του αστικού ιστού δεν έχουν αντίπαλο στην ευκολία και στην ταχύτητα. Αν όμως το ζητούμενο είναι η ασφάλεια, η προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και φυσικά οι ανέσεις ενός τετράτροχου, τότε η πρόταση της Aixam έρχεται να λανσαριστεί ως το next big thing.

Το μεγάλο «κόλπο» των αυτοκινήτων της Aixam είναι οι διαστάσεις και ο κυβισμός τους. Λόγω μικρού μετατροχίου και δικύλινδρου κινητήρα μόλις 480 κ.εκ., θεωρούνται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία μοτοποδήλατα. Έτσι, για να οδηγηθούν, απαιτούν άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου. Μπορεί δηλαδή να κυκλοφορεί κανείς με αυτό από 16 ετών!.

Δεύτερο μεγάλο «κόλπο» αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπόκεινται σε τεκμήριο, ως μοτοποδήλατα, τρίτο ότι ο πολύ μικρός κινητήρας diesel της Kubota καταναλώνει μόλις 3.0 λίτρα καυσίμου/100 χλμ, τέταρτο ότι λόγω διαστάσεων, με μήκος 2,78 μέτρα, σταθμεύει σχεδόν παντού, πέμπτο ότι πληρώνει μόλις 15€ τέλη κυκλοφορίας και έκτο ότι έχει αυτόματη μετάδοση και η οδήγησή του είναι παιχνίδι.

Παιχνίδι όμως δεν είναι το ίδιο το Aixam, που όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες διαθέτει ένα πολύ όμορφα σχεδιασμένο εσωτερικό με πληρέστατο εξοπλισμό.

Το μοναδικό μειονέκτημα που μπορεί κανείς να βρει σε αυτό το αυτοκίνητο για αστική μετακίνηση, είναι η χαμηλή ισχύς των 5,5 ίππων και η τελική ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα. Η ιπποδύναμη από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα στις επιταχύνσεις, καθώς ο κινητήρας diesel έχει «γεμάτη» ροπή και το βάρος δεν ξεπερνά τα 400 κιλά. Ωστόσο, ως μοτοποδήλατο που θεωρείται, περιορίζεται από το νόμο σε επίπεδο μέγιστης ταχύτητας.

Με τιμή στο επίπεδο ενός mega scooter, καθώς ξεκινά ανάλογα με το μοντέλο από τα 10.950€, το Aixam στις διάφορες εκδόσεις του –ναι, έχει αρκετές- είναι ένα πραγματικό «εργαλείο» αστικής μετακίνησης, με κατανάλωση χαμηλότερη ακόμα και από αυτή των μοτοσικλετών πόλης.

Για το τέλος κρατήσαμε ένα ακόμα μεγάλο «κόλπο» της Aixam και της αντιπροσωπείας της στη χώρα μας, της Α. Σαραντοπούλου ΜΕΠΕ (www.aixam.gr). Ο Γάλλος Βενιαμίν των δρόμων απαιτεί συντήρηση κάθε 10.000 χλμ., η οποία κοστίζει 65€ και βέβαια υπάρχει απόλυτη τεχνική υποστήριξη και κάλυψη σε ανταλλακτικά. Είπατε τίποτα;

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!