Γιατί είναι supermen οι οδηγοί του Λε Μαν;

Πέτρος Πιτσίνης
Γιατί είναι supermen οι οδηγοί του Λε Μαν;
Όσοι πιστεύουν ότι οι οδηγοί αγώνων δεν ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των αθλητών, θα εκπλαγούν με την προπόνηση και τις προκλήσεις αντοχής που αντιμετωπίζουν.

Ο αγώνας των 24 ωρών του Λε Μαν που ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου, είναι το πιο κατάλληλο ίσως παράδειγμα για την εξαιρετική φυσική κατάσταση στην οποία οφείλουν να βρίσκονται οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου. Με διάρκεια 24 ώρες, 3ωρες βάρδιες οδήγησης, ταχύτητες που ξεπερνούν τα 300 χλμ./ώρα, διαμήκεις επιβραδύνσεις που μπορούν να φτάσουν τα 5 g και πλευρικές που ξεπερνούν κατά πολύ τα 2g, ο αγώνας αυτός είναι μια πραγματική πρόκληση για τους οδηγούς.

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα στη Novibet (21+).

Το σώμα τους πρέπει να αντέξει σε θερμοκρασίες που μέσα στην καμπίνα προσεγγίζουν αυτές της σάουνας, καθώς φτάνουν έως και στους 100 βαθμούς στιγμιαία, όταν το αυτοκίνητο δεν κινείται, κατά τη διάρκεια των pit stop. Η τεράστια προσπάθεια των οδηγών φαίνεται και από την απώλεια βάρους του σώματός τους, που μετά τον αγώνα μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 κιλά.

Σε μια βάρδια οδήγησης ένας οδηγός χάνει ως και 2,5 κιλά υγρών από το σώμα του, ενώ το ίδιο διάστημα καίει 3.000 θερμίδες. Για αυτό ακριβώς το λόγο, υπάρχει συνεχής παροχή υγρών στον οδηγό, μέσω δοχείου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και ακροστομίου στο κράνος.

Δεν είναι όμως μόνο η σωματική καταπόνηση, που απαιτεί από τους οδηγούς προδιαγραφές αντοχής Superman στο συγκεκριμένο αγώνα. Πρέπει να φρενάρουν, να επιταχύνουν και να αλλάξουν ταχύτητες χιλιάδες φορές σε κάθε βάρδια οδήγησης, πάντα με απόλυτη ακρίβεια εκατοστού του μέτρου και χιλιοστού του δευτερολέπτου, για να έχουν ρυθμό νίκης. Η πνευματική διαύγεια που απαιτείται είναι λοιπόν εκπληκτική και μάλιστα στις συνθήκες καταπόνησης που μόλις προαναφέρθηκαν. Ταυτόχρονα, το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο όχι μόνο για τη νίκη, αλλά για την ίδια τους τη ζωή.

Μετά τις παραπάνω διασαφηνίσεις, γίνεται περισσότερο κατανοητό γιατί οι πιλότοι των αγωνιστικών αυτοκινήτων προετοιμάζονται με ιδιαίτερα σκληρή προπόνηση πριν από κάθε πρωτάθλημα αλλά και από κάθε αγώνα, όχι μόνο σωματικά αλλά κα πνευματικά, με ασκήσεις συγκέντρωσης και ειδικά μηχανήματα που μετρούν την ακρίβεια και την ταχύτητα αντίδρασης σε κάθε ερέθισμα.

Όπως επίσης και γιατί αθλητές του ποδοσφαίρου, όπως ο Φαμπιέν Μπαρτέζ για παράδειγμα, νοιώθει ότι του ταιριάζει απόλυτα η ένταση των αγώνων αυτοκινήτων και δηλώνει ότι «γνωρίζω πώς να παίρνω τα πάντα από τον εαυτό μου. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Επίσης προπονούμαι σκληρά και κολυμπώ πολύ».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!