Jeep Compass: Η πυξίδα δείχνει προς την κορυφή

Πέτρος Πιτσίνης
Jeep Compass: Η πυξίδα δείχνει προς την κορυφή
Το νέο SUV της Jeep καλύπτει το κενό μεταξύ του μικρότερου Renegade και του μεγαλύτερου Chrerokee, ενώ κόβει τον ομφάλιο λώρο με το παρελθόν του.

Μετά από μερικά χρόνια απουσίας από την αγορά, επανέρχεται το όνομα Compass (σημαίνει ΄΄πυξίδα΄΄ στα ελληνικά) στη γκάμα της Jeep. Αυτή τη φορά πρόκειται ωστόσο για ένα εντελώς νέο μοντέλο, που χρησιμοποιεί κατά βάση τα μηχανικά μέρη του Renegade, ωστόσο προσεγγίζει σχεδιαστικά και σε ευρυχωρία το μεγαλύτερο Cherokee. Το Jeep Compass τρίτης γενιάς αναμένεται στην Ελλάδα περί τα τέλη Ιουλίου με άγνωστες προς το παρόν τιμές εκκίνησης. Ωστόσο οι τιμές του ξεκινούν στο εξωτερικό από περίπου 25.000 ευρώ στην έκδοση 1.4 βενζίνης των 140 ίππων, οπότε εκτιμούμε ότι και στη χώρα μας θα κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα της τάξης των 25.500 έως 26.000 ευρώ με πλούσια επίπεδα εξοπλισμού.

Aμάξωμα, εσωτερικό

H πρώτη οδηγική επαφή μας με το Compass νέας γενιάς έγινε στην περιοχή γύρω από τη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας και οι εντυπώσεις, που αποκομίσαμε ήταν άκρως θετικές. Το design του αυτοκινήτου είναι φρέσκο, μοντέρνο και με στοιχεία, όπως τις επτά κάθετες γρίλιες της μάσκας, που φωνάζουν από μακριά, ότι ανήκει στη σύγχρονη οικογένεια της Jeep. Οι εξωτερικές διαστάσεις του κουμπώνουν τέλεια στην κατηγορία των compact SUV, με το μήκος να αγγίζει τα 4,40 μ. και ένα μακρύ μεταξόνιο 2,64 μ.

Το τελευταίο εγγυάται άπλετη ευρυχωρία και όντως το νέο Compass μπορεί να μεταφέρει άνετα τέσσερις –αν χρειαστεί και πέντε- επιβάτες με τις αποσκευές τους χάρη στο αξιοπρεπέστατο πορτ-μπαγκάζ χωρητικότητας περίπου 500 λίτρων, που διαθέτει και πάτωμα με τρεις ρυθμίσεις σε ύψος. Η επιλογή των υλικών έχει γίνει με premium κριτήρια, ενώ μας εντυπωσίασε το άψογο σύστημα πολυμέσων με την μεγάλη οθόνη αφής. Το σύστημα πλοήγησης λειτουργεί με υποστήριξη online, προβλέπεται συμβατότητα με τα συστήματα συνδεσιμότητας Apple Carplay και Android Auto, ενώ περιλαμβάνεται και πληθώρα εφαρμογών. Μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα φωνητικής υπαγόρευσης γραπτών μηνυμάτων!

Κινητήρες, οδηγική αίσθηση

Η γκάμα των κινητήρων είναι ήδη γνωστή από το μικρότερο Renegade και περιλαμβάνει δύο βενζίνης 1,4 λίτρων σε εκδοχές 140 και 170 ίππων και τρεις πετρελαίου. Εναν με 1,6 λίτρα και 120 άλογα και δύο δίλιτρους 140 και 170 ίππων. Στη Λισσαβώνα οδηγήσαμε τη βενζινοκίνητη έκδοση με τους 140 ίππους, που προσφέρει ικανοποιητικότατη σπιρτάδα και στη συγκεκριμένη περίπτωση συνδυαζόταν με το βελούδινο αυτόματο σαζμάν των εννέα σχέσεων, αν και στη βασική εκδοχή προβλέπεται μηχανικό κιβώτιο έξι ταχυτήτων. Το νέο Compass δεν είναι απλά ένα ελκυστικό και ποιοτικό SUV, αλλά μας διασκέδασε και οδηγικά. Στα υπέρ του καταγράψαμε την ευελιξία του, την καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και την πολύ καλή πρόσφυση στις στροφές των ορεινών διαδρομών μας επί πορτογαλικού εδάφους.

Να τονίσουμε επίσης, ότι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ήταν και το φιλτράρισμα των κραδασμών από τις αναρτήσεις, οι οποίες έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με τα γούστα του δύσκολου ευρωπαϊκού κοινού. Εννοείται, ότι εκεί όπου τα περισσότερα αυτοκίνητα αναγκάζονται να σταματήσουν, το αμερικανικό SUV συνεχίζει απτόητο χάρη στις εκτός δρόμου ικανότητές του και στην προηγμένη τετρακίνηση. Η τελευταία προβλέπεται – στάνταρ ή προαιρετικά – σε όλες τις εκδόσεις του πεντάθυρου μοντέλου με εξαίρεση τη βασική βενζινοκίνητη των 140 αλόγων, που είναι αποκλειστικά εμπροσθοκίνητη. Στους σκληροπυρηνικούς εραστές της off road οδήγησης απευθύνονται οι εκδόσεις Trailhawk με περίπου 2,5 εκατοστά μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, διαφορετικό ηλεκτρονικό προγραμματισμό του σαζμάν με ποιο ευαίσθητες αντιδράσεις στο ανώμαλο έδαφος και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης με προσαρμογή στο χιόνι, στην άμμο ή στη λάσπη.

Συμπέρασμα

Αναμφίβολα, η πυξίδα της Jeep έχει κάθε λόγο να προσανατολίζεται πλέον προς την κορυφή της κατηγορίας των premium μικρομεσαίων SUV. Αν μάλιστα προστεθούν στα ήδη γνωστά προσόντα του νέου Compass και λογικές τιμές αγοράς, τότε είναι βέβαιο ότι θα απογειώσει τις πωλήσεις της αμερικανικής μάρκας στη χώρα μας και όχι μόνον.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!