Έπιασε κι άλλα ρεκόρ του Σένα ο Χάμιλτον

Gazzetta team
Έπιασε κι άλλα ρεκόρ του Σένα ο Χάμιλτον
Ο Λιούις Χάμιλτον έπιασε άλλα δύο ρεκόρ του Άιρτον Σένα, καθώς έφτασε τα τέσσερα Γκραν Σλαμ στην καριέρα του.

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα (21+).

Δεν έφταναν οι 65 pole position στον Καναδά, ο Λιούις Χάμιλτον έπιασε κι άλλα ρεκόρ του Άιρτον Σένα. Σε πρώτη φάση ισοφάρισε τα τέσσερα Γκραν Σλαμ καριέρας που έχει ο Βραζιλιάνος μαζί με άλλους τρεις, ενώ τον έφτασε και στις νίκες σε μία πίστα, αφού πλέον έχει 6 στο Μόντρεαλ.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σεμπάστιαν Φέτελ ήταν για πρώτη φορά στη σεζόν εκτός πρώτης δυάδας και εκτός βάθρου, τη στιγμή που ο Λανς Στρολ έγινε ο τρίτος Καναδός που παίρνει πόντους στο... σπίτι του και δεύτερος νεότερος σε ηλικία στην ιστορία της Formula1 που το πράττει αυτό.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Καναδά

Μία μέρα μετά τις 65 pole position, ο Χάμιλτον έπιασε τον Σένα και σε μία άλλη κατηγορία, αυτή των Γκραν Σλαμ. Ο Βρετανός έφτασε τα 4 στην καριέρα του, όσα έχει και ο Βραζιλιάνος, αφού κατέκτησε την pole, πήρε τη νίκη, οδήγησε την κούρσα σε κάθε γύρο κι έκανε τον ταχύτερο γύρο στον Καναδά. Επίσης, 4 Γκραν Σλαμ έχουν και οι Νάιτζελ Μάνσελ, Σεμπάστιαν Φέτελ, Σερ Τζάκι Στιούαρτ, ο οποίος την Κυριακή (11/6) είχε γενέθλια, αφού συμπλήρωσε 78 χρόνια ζωής. Μόνο οι Τζιμ Κλαρκ (8), Αλμπέρτο Ασκάρι (5) και Μίκαελ Σουμάχερ (5) έχουν περισσότερα.

Αυτό ήταν το δεύτερο Γκραν Σλαμ του Χάμιλτον στη σεζόν. Τα περισσότερα σε μία χρονιά είναι τρία, με το ρεκόρ να έχει γίνει τέσσερις φορές. Το έπραξαν ο Ασκάρι το 1952, ο Κλαρκ το 1963 και το 1965 και ο Μάνσελ το 1992. Ο πιλότος της Mercedes έχει 13 αγώνες για να πιάσει ή να καταρρίψει το ρεκόρ.

Η νίκη του Χάμιλτον ήταν η 56η στην καριέρα του και η τρίτη στη σεζόν για να ισοφαρίσει τον Φέτελ, με τον οποίο είναι 3-3 στις νίκες, όμως ο Γερμανός τον περνάει στη βαθμολογία με 12 βαθμούς. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Χάμιλτον ανέβηκε στο βάθρο του Μόντρεαλ για έκτη φορά και μπήκε στο ξεχωριστό κλαμπ των οδηγών που έχουν πανηγυρίσει νίκες πάνω από 6 φορές σε μία πίστα. Και εδώ βρίσκουμε τον Άιρτον Σένα, που έχει 6 νίκες στο Μονακό, ενώ ο Μίκαελ Σουμάχερ το έπραξε στο Σπα, στη Βαρκελώνη και στη Σουζούκα, μέτρησε από εφτά νίκες σε Ίμολα, Μόντρεαλ και 8 στο Μανί Κουρ της Γαλλίας.

Δέκα χρόνια μετά την κατάκτηση της πρώτης pole position και της πρώτης νίκης στην καριέρα του, ο Χάμιλτον πέτυχε ξανά το εν λόγω... νταμπλ, τη στιγμή που ο Βαλτέρι Μπότας τερμάτισε δεύτερος κι έκανε το πρώτο 1-2 της Mercedes στη σεζόν. Μάλιστα, έχει τώρα τρεις σερί τερματισμούς στο πόντιουμ του Μόντρεαλ.

Τρεις σερί παρουσίες στο βάθρο έχει και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο, όμως αυτό ισχύει για τη φετινή σεζόν, αφού έπραξε το ίδιο σε Ισπανία και Μονακό. Μάλιστα, και στις τρεις πίστες το αποτέλεσμά του ήταν η τρίτη θέση. Βίοι αντίθετοι για τον Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος εγκατέλειψε, ενώ ήταν δεύτερος και όδευε για το βάθρο, ώστε να φτάσει τις 3 εγκαταλείψεις στους 5 τελευταίους αγώνες.

Για πρώτη φορά στη σεζόν ο Σεμπάστιαν Φέτελ ήταν εκτός βάθρου και εκτός πρώτης δυάδας. Η τέταρτη θέση είναι το χειρότερο αποτέλεσμα του Γερμανού για φέτος, όμως με αυτή συνέχισε το σερί των τερματισμών του εντός των βαθμών για να ψηφιστεί «Οδηγός της Ημέρας» για πέμπτη φορά σε 7 αγώνες.

Στα καλά αποτελέσματα η Force India στο Μόντρεαλ. Η ομάδα του Σίλβερστοουν είχε αμφότερα τα μονοθέσιά της στους βαθμούς στου πέντε πρώτους αγώνες, σερί που σταμάτησε στο Μονακό, όπου δεν είχε κανένα. Αυτό έγινε εκ νέου στον Καναδά, με την πέμπτη θέση του Σέρχιο Πέρεζ και την έκτη του Εστεμπάν Οκόν. Μάλιστα, κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους μία Ferrari.

Για τέταρτη φορά σε πέντε αγώνες ο Νίκο Χούλκενμπεργκ έφερε πόντους στη Renault, εν αντιθέσει με τον Τζόλιον Πάλμερ, που ακόμα έχει μείνει στο μηδέν. Ο Γερμανός είναι σαν να τρέχει μόνος του για τη γαλλική ομάδα.

Πρώτοι βαθμοί στη Formula1 για τον Λανς Στρολ και αυτοί ήταν στο... σπίτι του. Ο ρούκι της Williams έγινε μόλις ο τρίτος Καναδός που πήρε πόντους στον... εντός έδρας αγώνα του. Οι άλλοι δύο φυσικά ήταν οι Ζιλ και Ζακ Βιλνέβ. Όσο για την τελευταία φορά που κάποιος από τον Καναδά πήρε πόντους στην F1, ήταν ο Ζακ στη Μεγάλη Βρετανία το 2006, όταν τερμάτισε όγδοος με τη Sauber.

Με αυτό το επίτευγμα, ο Στρολ έγινε ο δεύτερος νεότερος σε ηλικία πιλότος που σκοράρει βαθμούς στην ιστορία της F1. Το έπραξε σε ηλικία 18 ετών, 7 μηνών και 13 ημερών, με τον Μαξ Φερστάπεν να είναι στην πρώτη θέση.

Τον πρώτο διπλό τερματισμό στη σεζόν είχε η Toro Rosso. Οι οιωνοί ήταν κακοί πριν καν εκκινήσει ο αγώνας, όταν ο Ντανιίλ Κβιάτ δεν μπορούσε να φύγει για τον γύρο σχηματισμού. Τελικά κατάφερε να λάβει μέρος, αλλά στον 54ο γύρο τέθηκε εκτός με μηχανικό πρόβλημα, με τον Κάρλος Σάινθ να έχει εγκαταλείψει από τον πρώτο λόγω του ατυχήματος που είχε, μετά την επαφή με τον Ρομάν Γκροζάν και τον Φελίπε Μάσα.

Τέλος, ο Γκροζάν δεν πτοήθηκε από το συμβάν του πρώτου γύρου και τερμάτισε στους βαθμούς για τρίτο σερί Γκραν Πρι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!