Πώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα «μπουν» στα σπίτια μας;

Πέτρος Πιτσίνης
Πώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα «μπουν» στα σπίτια μας;
Μέσω νέων τρόπων διαχείρισης ενέργειας, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτούν μια δεύτερη «καριέρα» ως σταθμοί ενέργειας σε οικιακές εφαρμογές.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Renault και η νεοφυής εταιρεία Powervault συνεργάζονται ώστε να προσφέρουν συμφέρουσες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για τα σπίτια του μέλλοντος.

Η Powervault κατασκευάζει συστοιχίες μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας από οικιακά φωτοβολταϊκά ή αιολικά συστήματα, οι οποίες μπορούν, επίσης, να φορτίζουν με φτηνό νυχτερινό ρεύμα και να το αποδίδουν αν χρειάζεται τις ώρες αιχμής στο οικιακό δίκτυο.

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα στη Novibet (21+).

Με αυτό τον τρόπο, ο ιδιοκτήτης εξοικονομεί χρήματα, καθώς οι μπαταρίες έχουν έξυπνο λογισμικό, που τους επιτρέπει να φορτίζουν όταν οι χρεώσεις είναι χαμηλές από το δίκτυο είτε απευθείας από ΑΠΕ και να αποδίδουν ενέργεια όταν αυτή πλέον είναι ακριβή.

Η Renault από την πλευρά της, ως κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύ χαμηλότερου κόστους συστοιχίες μπαταριών στην Powervault και συγκεκριμένα αυτές που πλέον δεν είναι αποδοτικές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αντικαθίστανται.

Καθώς μια μπαταρία στο αυτοκίνητο που φορτίζει μόνο στο 50 ή 60% μειώνει σημαντικά την αυτονομία, στην οικιακή εφαρμογή αυτό δεν επηρεάζει σημαντικά, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερος όγκος συσσωρευτών. Με αυτό τον τρόπο όλοι κερδίζουν: οι καταναλωτές αγοράζουν πολύ πιο φθηνά οικιακούς συσσωρευτές, οι κατασκευαστές παρατείνουν για δέκα περίπου χρόνια την ζωή των μπαταριών πριν χρειαστούν ανακύκλωση αποκτώντας ένα ακόμα έσοδο από το 2ο κύκλο ζωής τους και φυσικά το περιβάλλον κερδίζει από τη χρήση πολύ λιγότερων πρώτων υλών για την κατασκευή νέων μπαταριών.

Η ιδέα της συνεργασίας Renault και Powervault είναι πολλά υποσχόμενη, καθώς στο μέλλον η σωστή διαχείριση της ενέργειας θα αποκτήσει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και για την οικιακή κατανάλωση. Επιπρόσθετα, ανοίγει το δρόμο για τη μείωση του κόστους και των αυτόνομων οικιακών συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς το μεγάλο κόστος τους σήμερα δεν είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ ή οι ανεμογεννήτριες, μα οι συσσωρευτές για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!