Πολύτιμες συμβουλές για ασφαλές ταξίδι

Πέτρος Πιτσίνης
Πολύτιμες συμβουλές για ασφαλές ταξίδι
Ο Άντι Πριό, οδηγός της Ford στους αγώνες αντοχής, μοιράζεται μαζί μας τα πολύτιμα μυστικά, που τον κρατούν σε πνευματική και σωματική διαύγεια κατά τη διάρκεια της πολύωρης οδήγησης.

Αν ετοιμάζεστε για μια απόδραση με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα σας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μην ξεκινήσετε πριν διαβάσετε τον τρόπο που ένας κορυφαίος οδηγός αγώνων αντιμετωπίζει την πολύωρη οδήγηση.

Ο Άντι Πριό, οδηγός αγώνων αντοχής της Ford Chip Ganassi Racing, μας μεταφέρει την πολύτιμη εμπειρία του, ώστε όλες και όλοι να αντεπεξέλθουμε με τον καλύτερο τρόπο πίσω από το τιμόνι, προστατεύοντας τον εαυτό μας, αυτούς που αγαπάμε και όλους τους χρήστες του δρόμου.

Η σημασία του καλού ύπνου

Είτε ταξιδεύεις στον αυτοκινητόδρομο με 120 χλμ./ώρα είτε κινείσαι με 300 στην ευθεία Mulsanne στην πίστα του Le Mans, η οδήγηση απαιτεί συνεχή συγκέντρωση. Και αυτό επιτυγχάνεται σαφώς καλύτερα μετά από ένα καλό νυχτερινό ύπνο.

Πρωινό για ενέργεια

Ο ανεφοδιασμός του οργανισμού σας με «καύσιμο» πριν από ένα μεγάλο ταξίδι είναι ζωτικής σημασίας. Πιθανόν η ικανότητα συγκέντρωσής σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μειωθεί αν ξεκινήσετε με χαμηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα. Επιλέξτε ένα ολοκληρωμένο πρωινό που να απελευθερώνει ενέργεια με αργό ρυθμό, όπως ομελέτα σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης ή κουάκερ με καρύδια και μπανάνα σε φέτες

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και απώλεια συγκέντρωσης. Πίνετε νερό και αποφύγετε ποτά με γλυκαντικές ουσίες. Η υπεργλυκαιμία συνεπάγεται αναπόφευκτη απώλεια ενέργειας και συγκέντρωσης.

Όχι σε κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και την προηγούμενη ημέρα

Αναρωτιέστε αν οι οδηγοί αγώνων απολαμβάνουμε κανένα ποτάκι; Ασφαλώς, αλλά ποτέ το βράδυ πριν τον αγώνα. Το αλκοόλ επηρεάζει σοβαρά την ικανότητά σας για ασφαλή οδήγηση, ακόμα και πολλές ώρες μετά την κατανάλωσή του.

Έχετε πρόχειρα σνακ

Τα φρέσκα φρούτα δεν προσφέρονται για ταξίδι, τα αποξηραμένα ενδείκνυνται περισσότερο σαν σνακ στη διαδρομή. Ανάμικτοι ξηροί καρποί και σπόροι προσφέρουν πρωτεΐνη και το απαραίτητο λίπος για ενέργεια μεγάλης διάρκειας. Αποφύγετε τα γλυκά. Η υπεργλυκαιμία επηρεάζει αρνητικά την αντοχή σας.

Κάνετε τακτικά διαλείμματα

Ακόμα και οι οδηγοί αγώνων κάνουν διαλείμματα - πολύ μικρά βέβαια κατά τη διάρκεια των pit stop. Σύμφωνα με έρευνες, κανείς δεν πρέπει να οδηγεί συνεχώς για περισσότερες από 2 με 3 ώρες, ανάλογα φυσικά και την κατάσταση της υγείας του. Συχνές στάσεις λοιπόν, με λίγο περπάτημα και διατάσεις επιβάλλονται, ώστε να συνεχίσουμε με καλή διάθεση και ασφάλεια το ταξίδι μας.

Μην αφήνετε το τηλέφωνο να σας αποσπά την προσοχή

Η Ford διαπίστωσε ότι το 11% νεαρών οδηγών παρακολουθούσε βίντεο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Αυτό είναι απίστευτα επικίνδυνο και δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ το τηλέφωνο να αποσπά την προσοχή σας από το δρόμο. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα hands-free, εάν έχετε, ή διαφορετικά, βάλτε το τηλέφωνο μακριά σας. Ακόμα και οι οδηγοί αγώνων χρησιμοποιούμε τον ασύρματο για επικοινωνία με τους τεχνικούς μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο, ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!