H γοητευτική αναβάθμιση της νέας Mercedes GLA (vid + pics)

H γοητευτική αναβάθμιση της νέας Mercedes GLA (vid + pics)
Οδηγούμε το ανανεωμένο SUV της Mercedes στην Ουγγαρία και ανακαλύπτουμε τις σημαντικότερες αλλαγές του, οι οποίες είναι διακριτικές εξωτερικά και πολύ ουσιαστικές εσωτερικά!

Η Mercedes απευθύνεται στη…βάση, καθώς σχεδιάζει να αναπτύξει τα επόμενα χρόνια μία οκταμελή οικογένεια στην κατηγορία των compact μοντέλων. Ανάμεσα σε αυτά κατέχει εξέχουσα θέση η GLA, όντας το μικρότερο και μαζικότερο crossover με σήμα το αστέρι. Mάλιστα, εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί στη χώρα μας –όπως και στις υπόλοιπες αγορές- η ανανεωμένη Mercedes GLA, άσχετα αν πρέπει να διακρίνεσαι για την παρατηρητικότητά σου, προκειμένου να ανακαλύψεις τις σχεδιαστικές της διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη.

Στην Ουγγαρία διαπιστώσαμε, ότι οι τελευταίες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στον ανασχεδιασμό των προφυλακτήρων εμπρός και πίσω, όπως επίσης των προβολέων της μάσκας, οι οποίοι αποκτούν πλέον λαμπτήρες LED αντί των Xenon. Επίσης προβλέπονται νέοι εξωτερικοί χρωματισμοί και μία προστατευτική ποδιά του πατώματος σε new look για τους εραστές της εκτός δρόμου οδήγησης.

Στο εσωτερικό αποτυπώνεται καλύτερα, γιατί ανήκει το μικρότερο SUV της Mercedes στα premium μοντέλα της κατηγορίας του. Η προσήλωση στη λεπτομέρεια, η ποιότητα των υλικών και η τελειομανία στην αρμολόγηση είναι εμφανείς παντού και παντρεύονται με τις καλόγουστες διακοσμητικές πινελιές από χρώμιο, ξύλο, ανθρακόνημα και διάφορα άλλα νέα υλικά του κόκπιτ και του θαλάμου επιβατών συνολικότερα.

Νέα είναι και η δυνατότητα ανοίγματος του καπό του χώρου αποσκευών με μία κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα. Η Mercedes το ονομάζει ‘’Hands Free Access’’, αποδεικνύεται πολύ πρακτικό, όταν κουβαλάς τσάντες και άλλα αντικείμενα, δεν αλλάζει όμως τον όγκο του πορτ-μπαγκάζ, που παραμένει στα 421 λίτρα και φτάνει έως τα 1.235 με αναδιπλωμένες τις πλάτες των πίσω καθισμάτων.

Ενας από τους κύριους λόγους της επιτυχίας της GLA είναι – εκτός του νεανικού σχεδιασμού και της λειτουργικότητας- η μεγάλη γκάμα κινητήρων της σε συνάρτηση με τα κιβώτια ταχυτήτων της, μηχανικά και αυτόματα. Επί της ουσίας υπάρχουν έντεκα τέτοιοι συνδυασμοί, με την απόδοση των κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου να κυμαίνεται από 109 έως 381 ίππους στην καυτή έκδοση AMG GLA 45 4MATIC με στάνταρ την τετρακίνηση.

Νέα είναι η έκδοση GLA 220 4MATIC, που εφοδιάζεται με δίλιτρο βενζινοκινητήρα 184 ίππων και τη γνωρίζουμε ήδη από τις σειρές A-class και B-class. Πρόκειται για ένα μοτέρ με εξαιρετικές προδιαγραφές, καθώς αποκρίνεται άμεσα στο γκάζι, ανεβάζει πανεύκολα στροφές και ταυτόχρονα δεν εκνευρίζει με ενοχλητικούς θορύβους ή κραδασμούς. Βέβαια και εδώ απέχουν αισθητά οι εργοστασιακές τιμές κατανάλωσης των 6,5 λίτρων αμόλυβδης ανά 100 χλμ. από τις πραγματικές, οι οποίες «παίζουν» μεταξύ οκτώ και εννέα λίτρων για την ίδια απόσταση.

Για την Ελλάδα πάντως εμφανίζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον –ένεκα φορολόγησης- οι βασικοί κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου με χωρητικότητες 1,6 και 1,5 λίτρων και αντίστοιχες αποδόσεις 122 (ή 156) και 109 ίππους. To compact crossover της Mercedes μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα στον δρόμο, καθώς παντρεύει ιδανικά τα δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης με την υψηλή άνεση. Η μήκους 4,42 μ. GLA κινείται με καταπληκτική ευχέρεια στις στροφές, τις οποίες σημαδεύει με άριστη ακρίβεια το τιμόνι της και πραγματικά απολαμβάνεις μαζί της την οδήγηση. Όποιος πάντως επιθυμεί μία ακόμη πιο σπορτίφ αίσθηση, μπορεί να παραγγείλει σπορ αναρτήσεις μέσα από τον μεγάλο κατάλογο του προαιρετικού εξοπλισμού. Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ένα Offroad πακέτο, με το οποίο αυξάνει κατά τρία εκατοστά η απόσταση του πατώματος της GLA από τον δρόμο.

Σε μία τέτοια περίπτωση συνιστάται η κάμερα 360 μοιρών, που κάνει πρεμιέρα στη Mercedes GLA και προβάλλει στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας κάθε πέτρα ή άλλο εμπόδιο γύρω από το αυτοκίνητο. Μάλιστα, πατώντας ένα μπουτόν εμφανίζεται η εικόνα του crossover από ψηλά, χάρη στη συνεργασία τεσσάρων καμερών (μία στη μάσκα, μία οπισθοπορείας και από μία στους εξωτερικούς καθρέπτες).

Η ανανέωση δεν προκάλεσε αύξηση στις τιμές του γερμανικού SUV, που ξεκινούν από 27.850 ευρώ για τη βασική βενζινοκίνητη έκδοση GLA 180 των 1,6 λίτρων με τους 122 ίππους (33.390 ευρώ με τους 156 ίππους) και από 34.110 ευρώ για την πετρελαιοκίνητη GLA 180 d των 109 αλόγων.

Περισσότερες λεπτομέρειες στον ιστότοπο της ελληνικής αντιπροσωπείας www.mercedes-benz.gr

Tεχνικά χαρακτηριστικά Mercedes GLA 200

Τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας, 1595 κ.εκ., μεγίστη ισχύς 156 ίπποι στις 5.300 σ.α.λ., μεγίστη ροπή στρέψης 250 Nm μεταξύ 1.200 και 4.000 σ.α.λ., μετάδοση κίνησης εμπρός, μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, χώρος αποσκευών 421 έως 1.235 λίτρα, μέση κατανάλωση 6,0 λίτρα αμόλυβδη ανά 100 χλμ., μήκος/πλάτος/ύψος 4,42/1,80/1,50 μ., μήκος μεταξόνιου 2,70 μ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!