Πρωτοβουλία της Audi για τις πόλεις του μέλλοντος

Πρωτοβουλία της Audi για τις πόλεις του μέλλοντος
Η συνεννόηση είναι η αρχή της συνεργατικής δημιουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική εταιρεία θέτει τη βάση για την κατανόηση των όρων της αστικής μετακίνησης του μέλλοντος.

Τι εννοούμε όταν λέμε «αυτόνομα οχήματα 3ου επιπέδου»; Τι σημαίνει «διεπαφή ανθρώπου – αυτοκινήτου»; Τι θα καταλάβετε αν ακούσετε τον όρο «κέντρο εναλλαγής μεταφορικού έργου»;

Προφανώς τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να οριστεί με ακρίβεια, ειδικά από άτομα που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στο χώρο του αυτοκινήτου. Και μάλιστα γνώση που αφορά τα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Με αυτό το δεδομένο, η Audi προχώρησε σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές, ειδικούς συγκοινωνιολόγους, πολλούς ακόμα επιστήμονες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης μεγάλων πόλεων, προχώρησαν στην σύνταξη ενός «λεξικού όρων των αστικών μετακινήσεων του μέλλοντος», το οποίο μάλιστα αποτελεί πλέον πρότυπο κατά DIN, με τον αριθμό 91340.

Η οδηγία DIN 91340 είναι ένα εξαιρετικό λήμμα όλων των όρων που σχετίζονται με την αυτοκίνηση και τις μεταφορές στις πόλεις του μέλλοντος. Προς το παρόν περιλαμβάνει τη λεπτομερή επεξήγηση 205 όρων, όπως αυτών που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Δεν θα σταματήσει όμως να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται, αποτελώντας ένα διαχρονικά πολύτιμο εργαλείο.

Αυτό μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντικό σε πρώτη ανάγνωση, ωστόσο αποτελεί το πιο σημαντικό ίσως εργαλείο στην κοινή προσπάθεια εκατομμυρίων διαφορετικών επιστημόνων, που εργάζονται σήμερα σε δεκάδες διαφορετικά γνωστικά πεδία, για ένα σκοπό: τις μετακινήσεις μας στο μέλλον.

Φανταστείτε τη ζωή μας, για παράδειγμα, χωρίς λεξικό. Να μην υπάρχει δηλαδή ένα κοινώς αποδεκτό εννοιολογικό εργαλείο, με άμεσο αποτέλεσμα να προφέρουμε τις ίδιες λέξεις και να εννοούμε διαφορετικά πράγματα. Για να μπορεί λοιπόν να υπάρχει σωστή κατανόηση ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, η πρωτοβουλία της Audi ήταν όχι μόνο σημαντική, αλλά απολύτως απαραίτητη.

Η τυπωμένη έκδοση της νέας οδηγίας DIN 91340 είναι διαθέσιμη, για όσους ασχολούνται με το σχεδιασμό ή την επιχειρηματική ανάπτυξη και λειτουργία λύσεων μετακίνησης στις πόλεις, από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Beuth Verlag.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!