Πού οδεύουν όλα τα αυτοκίνητα; (vid)

gazzetta default image fallback
H BMW μας ξεναγεί στην τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων και μας εξηγεί τα πέντε επίπεδα που μεσολαβούν μέχρι την πλήρως αυτόματη λειτουργία τους.

Κάθε καινούριο μοντέλο που παρουσιάζεται στην αγορά, διαθέτει πλέον μια πλειάδα συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Αυτά αποτελούν τον προπομπό της πολύπλοκης τεχνολογίας την οποία απαιτεί η πλήρως αυτόνομη λειτουργία των αυτοκινήτων στο μέλλον, που προσδιορίζεται γύρω στο 2030.

Αυτό θα είναι το πέμπτο και το ανώτατο επίπεδο της εξέλιξής τους. Σήμερα, βρισκόμαστε στο δεύτερο, καθώς με τα συστήματα αυτόματης διατήρησης σταθερής ταχύτητας και απόστασης, διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας και αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, κάποια μοντέλα αυτοκινήτων δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να αφήσει για λίγο τον έλεγχο της κίνησης στο αυτοκίνητο.

Όπως μας εξηγεί η BMW στο πολύ κατατοπιστικό video που δημιούργησε, το τρίτο επίπεδο εξέλιξης θα επιτρέπει στον οδηγό να στρέφει την προσοχή του αλλού για μεγαλύτερα διαστήματα, ενώ το τέταρτο να μην συμμετέχει σχεδόν καθόλου στην οδήγηση. Στο ανώτατο επίπεδο εξέλιξης ωστόσο, δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη ύπαρξης συστήματος διεύθυνσης (τιμονιού) στα αυτοκίνητα.

Ελευθερία στις μετακινήσεις, ή απαξίωση της απόλαυσης οδήγησης; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της –αναπόφευκτης- επικράτησης των αυτόνομων αυτοκινήτων; Ο χρόνος θα δείξει, πάντως η BMW υποστηρίζει ότι το σημερινό της σύνθημα «απόλυτη απόλαυση οδήγησης» (sheer driving pleasure) δεν θα χαθεί, απλά θα υποκατασταθεί, ίσως από το «απόλυτη απόλαυση μετακίνησης».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!