Το αφεντικό της Renault στηρίζει Μακρόν

gazzetta default image fallback
Δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό το φαινόμενο οι επιχειρηματίες να παρεμβαίνουν στην πολιτική. Ο Κάρλος Γκον, της συμμαχίας Renault – Nissan, στήριξε ανοιχτά το νέο Γάλλο πρόεδρο.

Οι κορυφαίοι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποί τους σπάνια εκφράζουν πολιτικές απόψεις, καθώς γνωρίζουν ότι αυτές μπορούν να αποδειχτούν μπούμερανγκ για τα συμφέροντά τους. Αυτοί, άλλωστε, καλούνται να λειτουργήσουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ειδικά σε αυτό που τους διασφαλίζει το μέγιστο όφελος.

Μια πολυεθνική εταιρεία και μια διεθνής συμμαχία, όπως αυτή των Renault – Nissan και εσχάτως της Mitsubishi, δεν θα μπορούσε να μην χαιρετίσει την προσήλωση του Μακρόν, του νέου Γάλλου προέδρου στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, αλλά και τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά της πολιτικής του.

Έτσι ο Κάρλος Γκον, διευθύνων σύμβουλος της Renault, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εκλογή Μακρόν. Το έκανε άλλωστε σε μια χρονική στιγμή, που θεωρείται ασφαλής ώστε να μην κινδυνεύει να γίνει αντιπαθής στη γαλλική κοινή γνώμη, καθώς ο Μακρόν κέρδισε με μεγάλο ποσοστό. Το μήνυμα του Γκον ήρθε από τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα 8 Μαΐου, όταν σε συνέντευξή του ρωτήθηκε σχετικά με τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών:

«Εκλέχθηκε (ο Μακρόν) για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι: Θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι στην παγκόσμια οικονομία ή θέλουμε τον προστατευτισμό; Το γεγονός ότι πιστεύει στην παγκόσμια αγορά, στη σπουδαιότητα και στην ανάπτυξη της Ευρώπης, είναι στοιχεία πολύ σημαντικά για κάθε εταιρεία και για κάθε οργανισμό».

Προφανώς, όταν λειτουργείς στην παγκόσμια αγορά και διοικείς μια εταιρεία με τον ένα πυλώνα της στη Γαλλία και τον άλλο στην Ιαπωνία, επιθυμείς ανοιχτό ορίζοντα στο επιχειρείν. Άλλωστε ο ίδιος ο Γκον έχει στο παρελθόν κατηγορήσει την πρακτική της γαλλικής κυβέρνησης να κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό στη Renault και συνακόλουθα στη Nissan. Θεωρώντας ότι η διάχυσή του σε περισσότερους επενδυτές, θα δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης τόσο στην κάθε μάρκα ξεχωριστά, όσο και στη συμμαχία τους.

Ίσως μάλιστα η εκλογή του Μακρόν να ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη στο άμεσο μέλλον, καθώς ο νέος Γάλλος πρόεδρος τάσσεται ανοιχτά υπέρ του «λιγότερου κράτους».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!