Πενήντα αποχρώσεις του γκρι και στα αυτοκίνητα

Πενήντα αποχρώσεις του γκρι και στα αυτοκίνητα
Η αδιαμφισβήτητη μέχρι σήμερα πρωτιά του λευκού χρώματος στις επιλογές των αγοραστών αυτοκινήτου, φαίνεται ότι δεν θα διατηρηθεί για πολύ.

Όσες και όσοι ασχολείστε με τη μόδα, θα το έχετε ήδη διαπιστώσει: οι αποχρώσεις του γκρι κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο φαινόμενο και στην αρχιτεκτονική, όπου οι τάσεις των χρωμάτων παίζουν σημαντικό ρόλο.

Παρότι το λευκό διατηρεί συνολικά την πρωτοκαθεδρία ως η πιο αγαπημένη απόχρωση βαφής στα αμαξώματα των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, όλα δείχνουν ότι δεν θα αντέξει για πολύ. Το γκρίζο, στις διάφορες αποχρώσεις του, πολύ γρήγορα θα επικρατήσει. Άλλωστε, στην κορυφή των δημοφιλέστερων χρωμάτων αυτοκινήτων περιλαμβάνονται το μαύρο και το ασημί που, υπό μια έννοια, είναι αποχρώσεις του γκρι.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τη Ford, καθώς το γκρι είναι πλέον η πιο δημοφιλής επιλογή για τους πελάτες της στην Ευρώπη, παραμερίζοντας φέτος το λευκό από την 1η θέση των πωλήσεων.

Η Ford προσφέρει σήμερα οκτώ διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι, ενώ έχει ήδη παρουσιάσει περισσότερες από 50 αποχρώσεις του σε όλον τον κόσμο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα.

Βαρέθηκαν λοιπόν οι καταναλωτές το λευκό ή υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι της στροφής προς το γκρι; Η πολιτική αναστάτωση στον κόσμο είναι αυτή που στρέφει το κοινό προς το γκρι, σύμφωνα με την ειδικό στην ψυχολογία των χρωμάτων, Κάρεν Χέλερ. «Όταν κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα – όπως είδαμε να συμβαίνει μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και το Brexit – έχουμε την τάση για αναδίπλωση και στρεφόμαστε σε πράγματα που μας χαρίζουν ασφάλεια, γι’ αυτό και το γκρι είναι τόσο δημοφιλές» υποστηρίζει η ειδική ψυχολόγος.

Το συγκεκριμένο χρώμα είναι πιο εγκεφαλικό, σύμφωνα με τη Λόρι Πρέσμαν, αντιπρόεδρο του διάσημου ινστιτούτου Pantone Colour, το οποίο γνωρίζει τα χρώματα όσο κανείς άλλος οργανισμός παγκοσμίως. «Καθότι υποδηλώνει τη σκέψη και το στοχασμό, είναι το χρώμα της διανόησης. Όπως λέμε “φαιά ουσία” του εγκεφάλου και του νου, ανάλογα θεωρούμε το γκρι (φαιός σημαίνει σταχτής, γκρίζος) εκπρόσωπο του αγώνα για την αλήθεια, τη γνώση και τη σοφία».

Καθώς η ζήτηση του γκρι δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, η Pantone έχει προσθέσει μία ευρεία γκάμα τόνων του συγκεκριμένου χρώματος στη νέα παλέτα της για τη μόδα, το σπίτι και τους εσωτερικούς χώρους. Ομοίως η Ford διαθέτει γκρι χρώματα για τα νέα της μοντέλα σε μια μεγάλη γκάμα, με ευφάνταστα ονόματα όπως τα Stealth Grey, Smoke Grey και Storm Grey, τα οποία καλύπτουν αν όχι και τις 50, τουλάχιστον τις πιο εντυπωσιακές αποχρώσεις του γκρι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!