Τα κινητά τηλέφωνα μας αλλάζουν τα φώτα (vid+pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Τα κινητά τηλέφωνα μας αλλάζουν τα φώτα (vid+pics)
Η συνήθεια των περισσότερων κατοίκων στις πόλεις να κυκλοφορούν με το βλέμμα στην οθόνη του κινητού, θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στους φωτεινούς σηματοδότες.

Από τα στατιστικά στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως –και στη χώρα μας- γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα θανατηφόρα συμβαίνουν σε αστικό περιβάλλον. Μεγάλο μάλιστα ποσοστό από αυτά, αφορά τους πεζούς.

Μέσα στην πόλη, η απόσπαση της προσοχής τόσο των οδηγών όσο και των πεζών είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ένας ακόμα παράγοντας που επιβαρύνει την κατάσταση, ο οποίος μάλιστα αναδεικνύεται κυρίαρχος τα τελευταία χρόνια, είναι η χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων, των λεγόμενων smartphones.

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες τα δύο τρίτα των κατοίκων είναι κάτοχοι smartphone και, φυσικά, δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να σερφάρουν στα social media, να παρακολουθούν video και φυσικά να ακούν μουσική, όταν περπατούν στην πόλη.

Αυτή όμως η πρακτική απομονώνει τον χρήστη του κινητού τηλεφώνου από το περιβάλλον και, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του χαμηλά στην οθόνη, αδυνατεί πολλές φορές να αντιληφθεί ακόμα και τις ενδείξεις των φαναριών στους δρόμους.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει μια εταιρεία με την ονομασία HIG Traffic Systems (Κυκλοφοριακά Συστήματα) και έδρα στην πόλη Μποντεγκράβεν της Ολλανδίας. Ευφυή και απλή θα την χαρακτηρίζαμε, καθώς μεταφέρει την ένδειξη του φωτεινού σηματοδότη στο πεζοδρόμιο. Πιο συγκεκριμένα, μια φωτεινή γραμμή led σε κόκκινο (Σταμάτης) και πράσινο (Γρηγόρης) χρώμα, τοποθετείται ακριβώς στο ακρότατο σημείο του πεζοδρομίου όπου βρίσκεται το φανάρι, προειδοποιώντας έτσι τον πεζό που κοιτά το κινητό του, αν μπορεί ή όχι να συνεχίσει την πορεία του στη διασταύρωση.

Το πρόγραμμα της χρήσης των ειδικών αυτών φαναριών είναι προς το παρόν πιλοτικό και αφορά μόνο ένα μέρος του κέντρου της Ολλανδικής πόλης, ωστόσο, αν τα στατιστικά στοιχεία που θα αντληθούν δείξουν βελτίωση του δείκτη ατυχημάτων, τότε η εξάπλωσή τους θα είναι άμεση σε όλη την Ευρώπη –και ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!