Η BMW εξηγεί την υπερστροφή και την υποστροφή (vids)

Gazzetta team
Η BMW εξηγεί την υπερστροφή και την υποστροφή (vids)
Μέσα από βίντεο η BMW δίνει εξηγήσεις για την υπερστροφή και την υποστροφή σ' ένα αυτοκίνητο και πώς μπορούμε να τις υπολογίσουμε.

Η υπερστροφή και η υποστροφή είναι δύο σημαντικοί παράγοντες σ' ένα αυτοκίνητο, τους οποίους όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Πώς γίνεται αυτό; Οι εξηγήσεις έρχονται μέσα από βίντεο της BMW, τα οποία εξηγούν πώς μπορούμε να τις υπολογίσουμε, αλλά και να φέρουμε το αμάξι ξανά στα... ίσια του, όταν μας προκύψει η μία από τις δύο.

Η υπερστροφή προκύπτει, όταν τα πίσω ελαστικά χάσουν την επαφή τους με τον δρόμο και το αυτοκίνητο στρίβει περισσότερο απ' όσο θέλει ο οδηγός. Τότε θα πρέπει να επιταχύνουμε ελαφρά, ώστε το βάρος να μετατεθεί στους πίσω τροχούς, και να στρίψουμε το τιμόνι στην ίδια κατεύθυνση που ολισθαίνει το πίσω μέρος.

Αμέσως θα πρέπει να δούμε προς τα πού θέλουμε να πάει το όχημά μας, ώστε να προσαρμόσουμε τη διαδρομή του μόλις αρχίσει να ανταποκρίνεται στα όσα κάναμε. Όσο για την υποστροφή, εμφανίζεται όταν τα μπροστινά ελαστικά χάσουν την επαφή τους με την άσφαλτο και το αυτοκίνητο δε στρίβει όσο επιθυμεί ο οδηγός.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μην αυξάνουμε τη γωνία του τιμονιού, καθώς αν το κάνουμε μπορεί να βγούμε και εκτός δρόμου. Επίσης, να μη φρενάρουμε, καθώς και να μην πατήσουμε γκάζι ή φρένο.

Έτσι, το βάρος θα μεταφερθεί μπροστά και εν συνεχεία θα πρέπει να μειώσουμε τη γωνία οδήγησης για να μπορέσουμε επαναφέρουμε με προσεκτικό τρόπο το αυτοκίνητό μας στην κανονική του πορεία. Μάλιστα, όταν το αυτοκίνητα θα αρχίσει να πηγαίνει πλαγίως, πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι προς την κατεύθυνση που θέλουμε και να πατήσουμε φουλ γκάζι για να πετύχουμε το σκοπό μας.

Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλει και ο οδηγός της BMW στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού (British Touring Cars Championship), Κόλιν Τέρκινγκτον, ο οποίος ήταν πρόθυμος να δείξει και τη σωστή τροχιά που θα πρέπει να έχει ένα αυτοκίνητο για να διατηρηθεί εντός πίστας και να κάνει μαθήματα στην ομαλή οδήγηση και στην τέλεια εκκίνηση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!