Που έχουν φτάσει τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα; (vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Που έχουν φτάσει τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα; (vid)
Τα αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους αποτελούν μια πραγματικότητα –σε πειραματικό στάδιο. Πόσο καλά τα καταφέρνουν όμως;

Περισσότερες από 30 εταιρείες στο Λας Βέγκας, στο Λος Άντζελες, στο Ντιτρόιτ και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή δοκιμές με στόλους αυτόνομα κινούμενων οχημάτων, σε δημόσιους δρόμους.

Ο αγώνας δρόμου που έχει ξεκινήσει μεταξύ των εταιρειών για την ανάπτυξη της πιο προηγμένης τεχνολογίας αυτόνομης κίνησης οχημάτων, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον. Όποια από αυτές είναι περισσότερο έτοιμη τη στιγμή που θα επιτραπεί η αυτόνομη κίνηση, τόσο πιο ισχυρή θα βρεθεί στην παγκόσμια σκακιέρα της τεχνολογίας.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, κολοσσοί της πληροφορικής όπως η Apple και η Google, παγκόσμιοι κατασκευαστές όπως η Ford, η Mercedes και η Toyota, μαζί με εξειδικευμένες νεοφυείς εταιρείες αλλά και κορυφαίους προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Bosch, διαγκωνίζονται για την καλύτερη δυνατή θέση στο μέλλον της αυτοκίνησης.

Η Cruise Automation, μια αμερικανική εταιρεία που αγοράστηκε από την General Motors αντί 1 δις δολαρίων, είναι μια από τις λιγότερο γνωστές αλλά ταυτόχρονα πολύ εξειδικευμένες στην ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο video στη συνέχεια, ένα από τα ηλεκτρικά Chevrolet Bolt, που αποτελούν το στόλο των πειραματικών αυτόνομα κινούμενων οχημάτων τα οποία διαθέτει, πραγματοποιεί μια νυχτερινή διαδρομή στους δρόμους το Σαν Φρανσίσκο χωρίς την παραμικρή επέμβαση εκ μέρους του οδηγού του.

Χωρίς το φως της ημέρας, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερες δυσκολίες, που όπως φαίνεται ωστόσο, η Cruise Automation καταφέρνει να διαχειρίζεται πολύ αποτελεσματικά.

Σε αστικές λοιπόν συνθήκες, η αυτόνομη κίνηση οχημάτων είναι ήδη μια πραγματικότητα, έστω και σε ερευνητικό επίπεδο. Η τεχνολογία προχωρά με πολύ γρήγορο ρυθμό και χάρη σε αυτόν, οι προβλέψεις για τη δημιουργία στόλων αυτόνομα κινούμενων οχημάτων στις πόλεις έως το 2025, μάλλον πρέπει να θεωρούνται ρεαλιστικές.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!