Hyundai Santa Fe, ο κατακτητής της Ανταρκτικής

Πέτρος Πιτσίνης
Hyundai Santa Fe, ο κατακτητής της Ανταρκτικής
Το SUV της κορεατικής εταιρείας μετατράπηκε σε ένα θηριώδες 4Χ4, για να γίνει το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που διασχίζει την Ανταρκτική.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα ο νότιος πόλος δεν αποτελεί πλέον ένα νέο πεδίο κατάκτησης για τον άνθρωπο. Ωστόσο, οι συνθήκες στην Ανταρκτική είναι τόσο αντίξοες, που η οποιαδήποτε προσπάθεια διάσχισης, ακόμα και με τα σύγχρονα μέσα, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Μια ομάδα εξερευνητών, μεταξύ αυτών και ο δισέγγονος του σερ Έρνεστ Σάκλετον, του Βρετανού εξερευνητή της Ανταρκτικής, αποφάσισαν να διασχίσουν με ένα αυτοκίνητο παραγωγής την αιώνια παγωμένη ήπειρο. Για το εγχείρημά τους, επέλεξαν το Hyundai Santa Fe.

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Η Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Επειδή ωστόσο κανένα αυτοκίνητο παραγωγής δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει σε πολικές συνθήκες όπως βγαίνει από το εργοστάσιο, το Santa Fe δέχθηκε τις λιγότερες δυνατές, αλλά απαραίτητες επεμβάσεις. Αυτές περιλάμβαναν τα τεράστια ελαστικά χαμηλής πίεσης, τα οποία με τη σειρά τους απαίτησαν τροποποιήσεις στην ανάρτηση και στα υποπλαίσια, εμπρός και πίσω, του αυτοκινήτου.

Στα μηχανικά μέρη σε έγινε καμία τροποποίηση, πέραν της προσθήκης ειδικών γραναζιών υποπολλαπλασιασμού της σχέσης μετάδοσης στις πλήμνες των τεράστιων τροχών.

Ο κινητήρας diesel των 2.2 λίτρων καθώς και οτιδήποτε άλλο πάνω στο αυτοκίνητο παρέμεινε στην κανονική του μορφή, ενώ το πίσω κάθισμα αφαιρέθηκε για να δημιουργηθεί χώρος για την υπερμεγέθη ρεζέρβα.

Το Hyundai Santa Fe μεταφέρθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος μέχρι την Ανταρκτική και από εκεί ξεκίνησε μια πορεία 5.794 χιλιομέτρων, που ολοκληρώθηκε σε 30 ημέρες με οδήγηση έως και 20 ώρες την ημέρα. Με θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς υπό το μηδέν. Το Santa Fe κατάφερε να αντεπεξέλθει χωρίς ουσιαστικό πρόβλημα, σε ένα περιβάλλον όπου, λόγω των θερμοκρασιών, κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να αντέξει πολύ.

Τέλος καλό και όλα καλά λοιπόν, με τον Πάτρικ Μπέργκελ, δισέγγονο του ατρόμητου Βρετανού πρωτοπόρου εξερευνητή Σάκλετον, να δηλώνει: «Σε σχέση με αυτό που έκανε ο προπάππους μου, ο βαθμός δυσκολίας της δικής μας αποστολής ήταν 1/1000. Καμία σχέση. Ωστόσο η διάσχιση της Ανταρκτικής με ένα συμβατικό αυτοκίνητο παραμένει, ακόμα και σήμερα, μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ειδικά όταν είσαι ο πρώτος που την επιχειρεί».

Στο πολύ όμορφο video που ακολουθεί, δείτε πως έναν αιώνα περίπου μετά, ο δισέγγονος του Σάκλετον πραγματοποιεί το όνειρό του προπάππου του για τη διάσχιση της Ανταρκτικής.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!