Το ηλεκτρικό πρόσωπο της Skoda

Πέτρος Πιτσίνης
Το ηλεκτρικό πρόσωπο της Skoda
Μετά από 122 χρόνια δραστηριότητας, η τσέχικη εταιρεία παρουσιάζει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της μοντέλο, που θα είναι έτοιμο για παραγωγή το 2020.

Ήρθε η ώρα της επίσημης αποκάλυψης και για το πρωτότυπο Vision E, το πρώτο ηλεκτρικό Skoda, που θα κάνει το ντεμπούτο του στη διεθνή έκθεση της Σανγκάης στις 19 Απριλίου 2017.

Με δυναμικές αναφορές από κουπέ αμαξώματα, το πρωτότυπο αυτό SUV της Skoda αποτελεί τον προπομπό μιας νέας γενιάς αυτοκινήτων, που θα έχουν ως κοινό παρονομαστή την ηλεκτρική πρόωση και τις δυνατότητες αυτόνομης κίνησης. Με λεπτομέρειες από κρύσταλλο τόσο στη μάσκα όσο και στα εμπρός φτερά, το Vision E κάνει μια σαφή δήλωση σχετικά με την εθνική του προέλευση.

Η πρωτότυπη δημιουργία της Skoda χρησιμοποιεί το πλαίσιο MEB του ομίλου της VW το οποίο έχει δημιουργηθεί για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχει δύο κινητήρες, ένα στον εμπρός και ένα στον πίσω άξονα, συνολικής ισχύος 305 ίππων. Έτσι το μοντέλο, εκτός από ταχύτατο, θα είναι και τετρακίνητο, σε ποσοστό που θα ορίζεται από τις ανάγκες κίνησης και το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης.

Η αυτονομία του θα φτάνει και θα ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα, ενώ από άποψη διαστάσεων ανήκει στη μεσαία κατηγορία των SUV, με μήκος 4,6 και πλάτος 1.92 μέτρα. Παρά την υψηλή ισχύ, η τελική ταχύτητα θα περιορίζεται στα 180 χλμ./ώρα, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση της ενέργειας των μπαταριών. Οι τελευταίες, όπως και σε όλες τις δημιουργίες του Group VW, βρίσκονται τοποθετημένες στο κέντρο του αμαξώματος, κάτω από τον θάλαμο των επιβατών.

Εκτός από ηλεκτρικό, όπως ήδη αναφέραμε, το Vision E θα είναι και αυτόνομο, με τεχνολογία επιπέδου 3. Δηλαδή θα μπορεί να διατηρεί τη λωρίδα του, να ξεκινά και να σταματά αυτόματα και τέλος να πραγματοποιεί προσπεράσεις και να σταθμεύει με την παρουσία όμως του οδηγού και την προϋπόθεση της δυνατότητας άμεσης ανάκτησης του ελέγχου. Επίσης θα μπορεί να φορτίζει επαγωγικά, από κατάλληλα σημεία δημόσιας φόρτισης. Τέλος, μέσα σε μισή ώρα, οι μπαταρίες του θα έχουν τη δυνατότητα να ανακτούν το 80% της ενέργειάς τους, σε κατάλληλους όμως φορτιστές υψηλής ισχύος.

Το πρωτότυπο της Skoda αποτελεί στην ουσία το πρώτο αυτοκίνητο μιας νέας εποχής για την εταιρεία. Η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 και ως το 2025, η Skoda προγραμματίζει την παρουσίαση 5 ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε διάφορες κατηγορίες μεγέθους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!