Αυτά είναι τα 5 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα που αγόρασαν φέτος οι Έλληνες

Πέτρος Πιτσίνης
Αυτά είναι τα 5 δημοφιλέστερα αυτοκίνητα που αγόρασαν φέτος οι Έλληνες
Ακτινογραφούμε την ελληνική αγορά αυτοκινήτου και παρουσιάζουμε τα πέντε μοντέλα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε κάθε κατηγορία για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η πολύπαθη ελληνική αγορά αυτοκινήτου αρχίζει και δείχνει μερικά δειλά σημεία ανάκαμψης, αν και εξακολουθεί να επηρεάζεται σε καθοριστικό βαθμό από εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το καθιερωμένο ετήσιο αλαλούμ με τα τέλη κυκλοφορίας, το θέατρο που είχε παιχτεί πέρυσι με το μέτρο της απόσυρσης, κλπ.

Ακόμη όμως και έτσι, βλέπουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν 21.097 ταξινομήσεις καινούριων Ι.Χ. έναντι 15.326 του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι, που αντιστοιχούν σε μία διόλου αμελητέα αύξηση της τάξης του 37,7%.

Live Στοίχημα σε NBA & Bundesliga με Live Stream στη Novibet (21+).

Ο Ελληνας πελάτης εξακολουθεί να εστιάζει σε συγκεκριμένες κατηγορίες μοντέλων, κατευθυνόμενος βεβαίως σε μεγάλο βαθμό και από τις οικονομικές του δυνατότητες. Οι δημοφιλέστερες κατηγορίες παραμένουν η Σουπερμίνι (Β segment) με μερίδιο τριμήνου 38,7% και μέλη όπως τα VW Polo, Ford Fiesta και Renault Clio. Ακολουθεί στις προτιμήσεις μας η Μικρομεσαία κατηγορία (C segment) με μερίδιο 26,2% και μοντέλα, όπως το Toyota Auris, η Mercedes A-class, κλπ. Τρίτη σε προτιμήσεις είναι η Μικρή κατηγορία (A segment) με μερίδιο 13,7% και εκπροσώπους, όπως το Suzuki Ignis ή το Peugeot 108. Τέταρτα σε προτιμήσεις είναι τα SUV με μερίδιο αγοράς 12,5% και μέλη όπως το Ford Kuga, το Audi Q2 και το Jeep Renegade.

Aς δούμε όμως, ποια ήταν τα πέντε δημοφιλέστερα μοντέλα της ελληνικής αγοράς σε κάθε κατηγορία για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017.

Μοντέλα Ελεύθερου Χρόνου (SUV), σύνολο πωλήσεων 2.634 μονάδες

Η σειρά Χ1 της BMW κατακτά την πρώτη θέση με 377 πωλήσεις έναντι 354 του νέου VW Tiguan και 246 του Suzuki Vitara. Την πεντάδα συμπληρώνουν το Jeep Renegade με 225 πωλήσεις και το Audi Q2 με 204.

Mικρή κατηγορία, σύνολο πωλήσεων 2.894 μονάδες

Στα μίνι κυριαρχεί το Fiat Panda με 586 πωλήσεις. Ακολουθούν με διαφορά το Toyota Aygo με 338 ταξινομήσεις και το νέο Suzuki Ignis με 260, που αναπτύσσεται δυναμικά. Μία ανάσα πίσω του πλασάρονται το Peugeot 108 και το VW Up με 258 και 256 ταξινομήσεις.

Κατηγορία Σουπερμίνι, σύνολο πωλήσεων 8.170 μονάδες

Το Toyota Yaris παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού, αν και επίκειται σύντομα η αντικατάστασή του από το νέο μοντέλο. Το Yaris πούλησε 1.486 τεμάχια και έτσι ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους συνολικά το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο της ελληνικής αγοράς. Δεύτερο το Nissan Micra με 805 πωλήσεις, που αναμένεται επίσης να εκτοξευθεί με το λανσάρισμα του μοντέλου της επόμενης γενιάς μετά το Πάσχα και τρίτο το Opel Corsa με 782 πωλήσεις. Το Renault Clio και το VW Polo συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με 642 και 632 ταξινομήσεις αντίστοιχα.

Μικρομεσαία κατηγορία, σύνολο πωλήσεων 5.526 μονάδες

Το Nissan Qashqai καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 769 ταξινομήσεις μπροστά από το επίσης πολύ δυνατό Opel Astra με 602 πωλήσεις. Στην τρίτη θέση το VW Golf με 388 πωλήσεις, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει με το λανσάρισμα του ανανεωμένου μοντέλου. Τέταρτη η Mercedes GLA με 295 ταξινομήσεις, αν και τις επόμενες ημέρες θα λανσαριστεί η διάδοχός της και πέμπτο το Toyota Auris με 293.

Μεσαία κατηγορία, σύνολο πωλήσεων 1.195 μονάδες

Η Skoda Octavia κατακτά την πρώτη θέση με 353 ταξινομήσεις και ακολουθεί με μικρή διαφορά το Fiat Tipo με 338. Την πεντάδα συμπληρώνουν το VW Passat με 141 πωλήσεις, το Audi A4 με 71 και η Mercedes CLA με 60.

Υπόλοιπες κατηγορίες

Στη μεγάλη κατηγορία πωλήθηκαν συνολικά 88 αυτοκίνητα με πρώτο Skoda Superb με 44 πωλήσεις, ενώ ταξινομήθηκαν 24 μοντέλα πολυτελείας, στα οποία κατέχει ποσοστό περίπου 60% το νέο Volvo S90 με 15 μονάδες. Η κατηγορία των σπορ μοντέλων πούλησε 41 αυτοκίνητα με κυρίαρχο το Mini Cabrio με 20 πωλήσεις και αξιοσημείωτο ποσοστό για τη Ford Mustang (10 ταξινομήσεις). Στα πολυχρηστικά βανάκια καταγράφηκαν 215 πωλήσεις με το Nissan Note να κατακτά την πρώτη θέση με 69 πωλήσεις και να ακολουθείται με διαφορά από τα VW Touran (37 ταξινομήσεις) και Citroen Picasso (34 πωλήσεις).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!