Να τι θα φέρει... εγκεφαλικό στον Τραμπ

Πέτρος Πιτσίνης
Να τι θα φέρει... εγκεφαλικό στον Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα χαρεί ιδιαίτερα με την αγορά μετοχών της Tesla από τον κινεζική Tencent, που την καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους εταίρους με ποσοστό 5%.

Χαρούμενος ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο ιδιοφυής Έλον Μασκ, ανακοίνωσε μέσω twitter την πώληση μεριδίου 5% της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την παραχώρηση 8,167,544 κοινών μετοχών στην κινεζική εταιρεία Tencent έναντι του ποσού των 2,2 δις ευρώ περίπου.

“Ευτυχής που θα έχουμε την Tencent ως επενδυτή και σύμβουλο στην Tesla”. Αυτά ήταν ακριβώς τα γραφόμενα του Μασκ, που φυσικά και δέχτηκε με ανακούφιση την εισροή τόσου ζεστού χρήματος στα ταμεία της εταιρείας του. Παράλληλα, η είδηση της συνδιαλλαγής, ανέβασε σε μια μόλις μέρα κατά 3% τη χρηματιστηριακή αξία της Tesla.

Καθόλου άσχημα, ειδικά την περίοδο που η αμερικανική εταιρεία ετοιμάζει πυρετωδώς το μικρότερο, νεότερο και πιο προσιτό μοντέλο της,το Tesla 3, που θα κοστίζει 35.000 δολάρια, και έχει σίγουρα ανάγκη από σημαντικές επενδύσεις.

Αυτός που σίγουρα δεν μπορεί να είναι ευτυχής με αυτή την εξέλιξη είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάχεται να σταματήσει τον «αποαμερικανισμό» των εγχώριων κατασκευαστών αυτοκινήτων και την μεταφορά των εργοστασίων παραγωγής ειδικά στο Μεξικό.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά της Κίνας είναι η μεγαλύτερη σήμερα για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες. Στη χώρα, πωλήθηκαν το 2016 τόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όσα σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο αθροιστικά!

Η Tencent είναι ένας από τους κινεζικούς κολοσούς πληροφορικής, με επενδύσεις στην νεότευκτη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ΝΙΟ, για την οποία ήδη έχετε ενημερωθεί λεπτομερώς από το inMotion του gazzetta. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών μετακίνησης στην Κίνα, της Didi Chuxing. Η τελευταία μάλιστα, βρίσκεται ήδη στη διαδικασία εξαγοράς της κινεζικής θυγατρικής της αμερικανικής υπηρεσίας Uber, η οποία δραστηριοποιείται ακριβώς στις ίδιες υπηρεσίες.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, η Tencent μπορεί να ανοίξει στην Tesla τις πόρτες μιας αγοράς με τεράστια δυναμική, που θα επιτρέψουν στη μικρή αμερικανική εταιρεία να μετασχηματιστεί από έναν περιφερειακό κατασκευαστή, σε έναν παγκόσμιο παίκτη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!