Χαλαρότητα τέλος στην F1

Πέτρος Πιτσίνης
Χαλαρότητα τέλος στην F1
Η εποχή που τα μονοθέσια οδηγούνταν «με το ένα χέρι» πέρασε, όπως παραδέχεται το σύνολο των οδηγών της F1.

Η έκφραση του Αλόνσο μετά τον πρώτο αγώνα της F1 στην Αυστραλία είναι χαρακτηριστική και πολύ εύστοχη σχετικά με τη δυσκολία οδήγησης των νέων μονοθέσιων: «Πέρυσι θα μπορούσε να πιείς ακόμα και καφέ, στο χρόνο που είχες στη διάθεσή του για να διορθώσεις τη χαμένη πρόσφυση στη στροφή».

Τι εννοεί όμως ο Ισπανός παγκόσμιος πρωταθλητής; Ο λόγος στον ίδιο: «Όταν χαθεί η πρόσφυση στα νέα μονοθέσια, ειδικά στο πίσω μέρος, με την ταχύτητα που έχεις μέσα στη στροφή ο χρόνος αντίδρασης πρέπει να είναι αστραπιαίος. Πέρυσι είχες τέσσερα δευτερόλεπτα καιρό πριν χαθεί εντελώς κάθε δυνατότητα αντίδρασης, τώρα έχεις λιγότερο από μισό».

Η δήλωση αυτή του Αλόνσο έρχεται να επιβεβαιώσει τις αντίστοιχες των Γκροζάν και Φερστάπεν, αλλά και να δείξει γιατί ατυχήματα όπως αυτά του Πάλμερ με την Renault στις δοκιμές ή του Ρικιάρντο με την Red Bull στις κατατακτήριες του αγώνα της Αυστραλίας, δεν θα είναι σπάνια.

Έτσι δεν είναι μόνο η καταπόνηση του οργανισμού που φέρνουν οι τεράστιες πλευρικές και διαμήκεις επιταχύνσεις, που φτάνουν οριακά κάτω από τα 8g, αλλά και η αμεσότητα των χειρισμών που πρέπει να είναι ακαριαία, για να επιβιώσει όποιος οδηγός κινείται στο όριο της πρόσφυσης των νέων μονοθέσιων.

Από την πλευρά του ο Αλόνσο θα επιθυμούσε να είναι αυτό το κυριότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει, καθώς το μονοθέσιο της McLaren δεν έχει ακόμα καταφέρει να πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπή έστω εμφάνιση στην πίστα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!