Γιατί ο Λεμπ σηκώνει τα χέρια ψηλά; (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Γιατί ο Λεμπ σηκώνει τα χέρια ψηλά; (video)
Υπάρχει κάτι στην οδήγηση που μπορεί να εντυπωσιάσει τον εννιά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι;Τόσο μάλιστα, που να τον υποχρεώσει να αφήσει το τιμόνι;

Το πρόγραμμα Autonomous Vehicles for All ή AVA για συντομία, είναι μια νέα πρακτική της PSA (Peugeot – Citroen) στις δοκιμές αυτόνομα κινούμενων οχημάτων.

Σύμφωνα με αυτό, πίσω από το τιμόνι των αυτόνομων Citroen και Peugeot που δοκιμάζονται στους δρόμους δεν κάθονται ειδικά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι αλλά καθημερινοί οδηγοί. Στόχος του προγράμματος είναι να υπάρχει επικοινωνία των ειδικών με τους χρήστες των αυτοκινήτων, ώστε να εντοπίζονται τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της νέας τεχνολογίας, έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται ένας καθημερινός οδηγός.

Φυσικά τον εννέα φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Σεμπαστιέν Λεμπ δεν τον λες «καθημερινό οδηγό». Και σίγουρα δεν είναι από αυτούς που θα άφηνε εύκολα το τιμόνι, για να το παραδώσει σε έναν επεξεργαστή.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση και συμμετέχοντας στο AVA ο Λεμπ, παρότι αρχικά σάστισε, στη συνέχεια το απόλαυσε. «Στην αρχή, ειδικά όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε αυτοκίνητα, κοιτάς συνεχώς δεξιά – αριστερά, δεν μπορείς να ησυχάσεις. Όσο περνάει η ώρα, χαλαρώνεις» δήλωσε ο Γάλλος πιλότος για την εμπειρία του. «Είναι κάτι πρωτόγνωρο ακόμα και για εμένα. Ωστόσο μπορώ να πω ότι είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον και διαφορετικό» κατέληξε ο κορυφαίος οδηγός ράλι, που ταυτόχρονα έχει παρουσία σε αγώνες αυτοκινήτων τουρισμού και εσχάτως στο ράλι Dakar.

Το πρόγραμμα AVA της PSA δίνει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να έχει μια πρώτη γεύση για το μέλλον της αυτοκίνησης τα επόμενα χρόνια. Τα οποία δεν είναι πολλά, καθώς μετά το 2020, όπως μας ενημερώνει το αντίστοιχο video, θα υπάρχουν διαθέσιμες τεχνολογίες όπου ο οδηγός δεν θα χρειάζεται πλέον να εποπτεύει συνεχώς τη λειτουργία του αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!