Πότε ξεκινά το σαφάρι για τα ανασφάλιστα οχήματα;

Πέτρος Πιτσίνης
Πότε ξεκινά το σαφάρι για τα ανασφάλιστα οχήματα;
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στήνει ήδη το μηχανισμό εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων και σύντομα θα έρθει και ο λογαριασμός.

Το αίτημα της ασφαλιστικής αγοράς για τον εντοπισμό και την άμεση υποχρέωση κάλυψης ή την επιβολή προστίμων σε όλα τα ανασφάλιστα οχήματα παίρνει σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ο Γιώργος Πιτσίλης, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διασταύρωση των στοιχείων θα ξεκινήσει το Μάιο του 2017.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία των ανασφάλιστων οχημάτων θα αναρτηθούν online ώστε να λάβουν γνώση οι παρανομούντες και να προβούν σε κάλυψη του οχήματός τους ή άσκηση ένστασης. Στη συνέχεια, όσοι κάτοχοι ανασφάλιστων δεν συμμορφωθούν, θα λαμβάνουν ειδοποίηση για την καταβολή προστίμου και φυσικά θα υποχρεώνονται να ασφαλιστούν .

Όλα τα παραπάνω είναι φυσικά πολύ περισσότερο χρονοβόρα από ότι ίσως ορίζει η αρχική ημερομηνία του Μαΐου και πιθανώς να απαιτηθούν μήνες ακόμα για να επέλθει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Γεγονός είναι ότι τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν εξελιχτεί σε μάστιγα, καθώς υπολογίζονται σε περισσότερα από 700.000 σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η επιβάρυνση που δημιουργούν σε περίπτωση ατυχήματος τόσο στο επικουρικό ταμείο, το φορέα των ασφαλιστικών εταιρειών που είναι επιφορτισμένος για την κάλυψη των παθόντων από ανασφάλιστο όχημα, όσο και στο δημόσιο, είναι τεράστια.

Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στην περίπτωση του εντοπισμού ανασφάλιστου οχήματος είναι της τάξης των 250€ και ο κάτοχος θα πρέπει να πληρώσει μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου τόσο αυτό, όσο και το κόστος που αντιστοιχεί για την ασφάλισή του στη συνέχεια.

Η κυκλοφορία οποιουδήποτε οχήματος χωρίς ασφάλεια είναι πρώτα από όλα μια κοινωνικά απαράδεκτη πρακτική. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να επιβαρύνει δυσανάλογα τον κάτοχο οποιουδήποτε οχήματος σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς εκτός των προστίμων, της υποχρέωσης ασφάλισης και των διοικητικών κυρώσεων εν γένει, θα αντιμετωπίσει και νομικές συνέπειες που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!