Τα πάντα νέα στο best seller της ελληνικής αγοράς (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Τα πάντα νέα στο best seller της ελληνικής αγοράς (video)
Με κινητήρες για κάθε γούστο, βελτιωμένη αισθητική σε αμάξωμα και εσωτερικό, νέες εκδόσεις και πλουσιότερο εξοπλισμό, το νέο Toyota Yaris υπερασπίζεται το θρόνο του.

Παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης και ξεκινά το ταξίδι του από την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο. Διαφορετικό σε 900 σημεία, το Toyota Yaris δέχτηκε μια σημαντική ανανέωση, με τη σχεδίασή του να πραγματοποιείται στην Ευρώπη και να υιοθετείται ακόμα και από τον ιαπωνικό αντίστοιχο μοντέλο, με την ονομασία Vitz.

Η νέα εμφάνιση με σημαντικές στιλιστικές αλλαγές μπροστά και πίσω, είναι προϊόν του στούντιο σχεδίασης ED2 της Toyota στη Νότια Γαλλία. Ο επανασχεδιασμός του εμπρός τμήματος περιλαμβάνει νέο εμπρός προφυλακτήρα που δημιουργεί ένα σχήμα ‘καταμαράν’ με φαρδιά τμήματα να ρέουν προς τα κάτω από τις μονάδες των προβολέων, πλαισιώνοντας τη φαρδιά, τραπεζοειδή μάσκα. Έτσι δημιουργείται μία πιο έντονη τρισδιάστατη εντύπωση, αίσθηση αυξημένου πλάτους και στιβαρού πατήματος.

Οι νέοι προβολείς αναδεικνύουν τα στοιχεία της εμπρός σχεδίασης, ενώ προφίλ του νέου Yaris παράγει πρόσθετο δυναμισμό με μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στη μεσαία γραμμή του αμαξώματος από μπροστά μέχρι πίσω. Πίσω, η έντονη αίσθηση ποιότητας αντανακλάται από τη νέα σχεδίαση πίσω πόρτας που φτάνει μέχρι την οριζόντια διάταξη των πίσω φώτων που εκτείνονται από τα πίσω φτερά μέχρι την πόρτα.

Δύο νέες αποχρώσεις έχουν προστεθεί στη γκάμα του Yaris – Hydro Blue και Tokyo Red- ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε δέκα.

Στο εσωτερικό ο πίνακας οργάνων του οδηγού έχει νέα διάταξη δύο αναλογικών οργάνων που πλαισιώνουν μία νέα έγχρωμη οθόνη TFT πολλαπλών πληροφοριών 4,2 ιντσών - στάνταρ από την έκδοση Active. Διαφορετικές πληροφορίες και δεδομένα μπορούν να επιλέγονται και να ρυθμίζονται μέσω των διακοπτών ελέγχου στο τιμόνι, το οποίο φέρει νέα διακοσμητικά σε piano black (από τη Active και πάνω).

Άλλες αλλαγές αφορούν τους νέους αεραγωγούς τύπου φτερωτής, τον μπλε φωτισμό οργάνων και μία πιο σύγχρονη εκδοχή της οθόνης πολυμέσων και των χειριστηρίων στην κεντρική κονσόλα, μαζί με δύο νέους διακόπτες που είναι πιο απέριττοι σε εμφάνιση και πιο εύχρηστοι σε λειτουργία.

Στο μέτωπο του εξοπλισμού, το μεγάλο νέο αφορά στην ενσωμάτωση της «ομπρέλας» συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης Toyota Safety Sense στο βασικό όλων των εκδόσεων του νέου Yaris. Το πακέτο περιλαμβάνει σύστημα προ-σύγκρουσης - Pre-Collision System με αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης - Autonomous Emergency Braking, αυτόματη ενεργοποίηση μεγάλης σκάλας φώτων - Automatic High Beam, προειδοποίηση παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας - Lane Departure Alert και, σε μοντέλα πάνω από την έκδοση Live, αναγνώριση οδικής σήμανσης - Road Sign Assist.

Στα μηχανικά μέρη έχουμε σημαντικές βελτιώσεις στη στήριξη των κινητήρων, στο σύστημα εξαγωγής και στις αναρτήσεις, με νέες ρυθμίσεις των ελατηρίων και των αμορτισέρ για βελτιωμένη άνεση, οδική συμπεριφορά και μείωση των θορύβων.

Το νέο Yaris συνεχίζει να είναι το μοναδικό αυτοκίνητο της κατηγορίας του που προσφέρεται και ως υβριδικό, με πολλές αλλαγές που το καθιστούν ακόμα πιο οικονομικό, αθόρυβο και δυναμικό. Με κατανάλωση μόλις 3,3 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπή CO2 75 γρ./χλμ., είναι με διαφορά το πιο οικονομικό και «καθαρό» μοντέλο της κατηγορίας του.

Εντελώς νέος είναι ο κινητήρας των 1.5 λίτρων, που αποδίδει 111 ίππους και αντικαθιστά τον παλιότερο 1.33. Πιο οικονομικός, με κατανάλωση από 4,2 λίτρα/100 χλμ., λειτουργεί σε δύο κύκλους (Otto και Atkinson) και έχει την κορυφαία θερμοδυναμική απόδοση ανάμεσα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Διαθέσιμος είναι με σημαντικές βελτιώσεις και ο τρικύλινδρος κινητήρας των 998 κ.εκ., ισχύος 69 ίππων, όπως και ο diesel των 1.4 λίτρων με ισχύ 90 ίππων, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί ώστε να είναι ακόμα πιο πολιτισμένος στη λειτουργία του.

Το νέο Yaris αναμένεται σύντομα στην ελληνική αγορά, σε τιμές που δεν θα διαφοροποιούνται σημαντικά, παρά το βελτιωμένο εξοπλισμό και τα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!