Σφαιρική επανάσταση στα ελαστικά από την Goodyear (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Σφαιρική επανάσταση στα ελαστικά από την Goodyear (video)
Με την πρωτοποριακή πρόταση των σφαιρικών ελαστικών Eagle 360 Urban, η Goodyear αλλάζει το χάρτη της κίνησης των οχημάτων.

Η Goodyear παρουσίασε το Eagle 360 Urban, το πιο πρόσφατο πρωτότυπο ελαστικό της, στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης. Αυτή η τρισδιάστατη σφαίρα είναι το πρώτο ελαστικό που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και θα είναι σε θέση να αισθάνεται, να αποφασίζει, να μεταλλάσσεται και να αλληλεπιδρά.

Πέρυσι, με το concept ελαστικό Eagle 360, η Goodyear παρουσίασε ένα μοναδικό σφαιρικό ελαστικό πολλαπλών κατευθύνσεων για να καλύψει τις ανάγκες της αυτόνομης οδήγησης μέσω αυξημένου επιπέδου άνεσης, ασφάλειας και ευελιξίας. Τα θετικά σχόλια που έλαβε, την ενθάρρυνα να συνεχίσει.

Φέτος, με το Eagle 360 Urban, η Goodyear διευρύνει τους ορίζοντες ξανά, στοχεύοντας να απεικονίσει το πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον. Με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, η Goodyear δίνει στο ελαστικό έναν ‘εγκέφαλο’. Σε συνδυασμό με βιονικό περίβλημα και πέλμα που μπορεί και μεταμορφώνεται, το 360 Urban έχει την ικανότητα να κάνει την γνώση πράξη. Το ελαστικό θα γίνει μέρος του «νευρικού συστήματος» του αυτοκινήτου και του συνδεδεμένου κόσμου του διαδικτύου των αντικειμένων (ΙοΤ, Internet of Things). Με αυτό τον τρόπο, είναι έτοιμη να προσαρμοστεί γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Το Goodyear’s Eagle 360 Urban διαθέτει βιονικό περίβλημα με ένα σύστημα αισθητήρων που επιτρέπει στο ελαστικό να ελέγχει την ίδια του την κατάσταση και να συλλέγει πληροφορίες για το περιβάλλον του, συμπεριλαμβανομένης και της επιφάνειας του δρόμου. Μέσω της συνδεσιμότητας με άλλα οχήματα καθώς και συστήματα διαχείρισης υποδομών, οδικής κυκλοφορίας και μετακινήσεων, το Eagle 360 Urban λαμβάνει επίσης πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο σε πραγματικό χρόνο.

Συνδυάζοντας αυτές τις πηγές πληροφοριών και επεξεργαζόμενο τις πληροφορίες αυτές αυτομάτως χρησιμοποιώντας ουδέτερα δίκτυα εκπαιδευμένα με αλγόριθμους βαθιάς μάθησης, το Eagle 360 Urban αποφασίζει την καταλληλότερη πορεία δράσης. Επίσης, με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, το Eagle 360 Urban μαθαίνει από πρότερες πράξεις πώς να βελτιστοποιεί μελλοντικές αντιδράσεις.

Φτιαγμένο από υπέρ-ελαστικό πολυμερές, το βιονικό περίβλημα του ελαστικού έχει ελαστικότητα παρόμοια με αυτή του ανθρώπινου δέρματος, επιτρέποντας του να διαστέλλεται και να συστέλλεται. Η εξωτερική στοιβάδα καλύπτει ένα αφρώδες υλικό που είναι αρκετά ισχυρό ώστε να παραμένει ελαστικό παρά το βάρος του οχήματος. Χάρις σε αυτή την ελαστικότητα, τα στοιχεία κάτω από την επιφάνεια του ελαστικού, τα οποία λειτουργούν όπως οι ανθρώπινοι μύες, κινούν τα επιμέρους τμήματα που απαρτίζουν το σχεδιασμό του πέλματος του ελαστικού, προσθέτοντας αυλακώσεις για βρεγμένο οδόστρωμα ή εξομαλύνοντας το πέλμα στο στεγνό οδόστρωμα. Ως εκ τούτου, ένα νέο πέλμα με ασφαλέστερη επιφάνεια επαφής δημιουργήθηκε.

Χρησιμοποιώντας αυτό το ειδικό πέλμα, το Eagle 360 Urban μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες καιρικές και οδικές συνθήκες. Το concept ελαστικό μπορεί τότε να αλληλεπιδρά για να μοιράζεται τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, ενώ η σχετική ενέργεια και η επιτυχία της με τα άλλα οχήματα και όλα τα στοιχεία απαρτίζουν το διαδίκτυο των αντικειμένων.

Όταν το βιονικό περίβλημα του ελαστικού πάθει ζημιά, οι αισθητήρες στο πέλμα μπορούν να εντοπίσουν το σημείο διάτρησης. Τότε το ελαστικό περιστρέφεται για να δημιουργήσει μία διαφορετική επιφάνεια επαφής. Αυτό μειώνει την πίεση στο σημείο διάτρησης και επιτρέπει την έναρξη της διαδικασίας αυτόματης επισκευής. Αυτή επιτυγχάνεται χάρις σε υλικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα να μπορούν να ρέουν προς το σημείο διάτρησης. Η χημική και φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ τους σχηματίζει νέους μοριακούς δεσμούς, κλείνοντας την τρύπα.

Αυτή η νέα γενιά ελαστικών θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία τόσο για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, όσο και για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών μετακινήσεων, μεγιστοποιώντας τη διάρκεια ζωής και παρέχοντας προληπτική συντήρηση. Για τους ανθρώπους που μετακινούνται καθημερινά θα παρέχουν βελτιωμένη εμπειρία, προσθέτοντας νέα διάσταση στις επιδόσεις ασφαλείας και τις ικανότητες μάθησης της αυτόνομης οδήγησης.

Βασικά χαρακτηριστικά και οφέλη του Eagle 360 Urban

Η μονάδα Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμεύει ως ο «εγκέφαλος» του ελαστικού και δίνει στο ελαστικό την δυνατότητα να:

· Ανιχνεύει συνεχώς τις οδικές συνθήκες και τον περιβάλλοντα χώρο και να ελέγχει την δική του κατάσταση σε πραγματικό χρόνο.

· Επεξεργάζεται τις πληροφορίες που συλλέγει χρησιμοποιώντας ουδέτερα δίκτυα εκπαιδευμένα με αλγόριθμους βαθιάς μάθησης για να αποφασίσει τι να κάνει και να αποκτήσει γνώση για μελλοντική χρήση.

· Μεταλλάσσεται χρησιμοποιώντας το δικό του πέλμα που μπορεί και μεταμορφώνεται σε σχέση με την επαφή ελαστικού/οχήματος.

· Αλληλεπιδρά με άλλα οχήματα και όλα τα στοιχεία να συνθέτουν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, να μοιράζεται την πληροφορία που έχει συλλέξει και τα μαθήματα που έχει πάρει.

Η υψηλή αισθητηριακή ικανότητα του πέλματος του βιονικού περιβλήματος, μέσω του δικτύου αισθητήρων, συλλέγει πληροφορίες για τις οδικές και καιρικές συνθήκες και τις αναμεταδίδει. Το βιονικό περίβλημα και η γόμα υψηλής περιεκτικότητας σε αισθητήρες , ταυτόχρονα με το δίκτυο αισθητήρων που διαθέτει, διαβάζει πληροφορίες από τον δρόμο και για τον καιρό, και τις μεταφέρει:

· Στο ελαστικό προκειμένου να βελτιστοποιήσει τη μορφή του ελαστικού.

· Στο «νευρικό σύστημα» του οχήματος για να βελτιώσει την πέδηση, διαχείριση και αποδοτικότητα του.

· Σε όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το διαδίκτυο των αντικειμένων για να ενημερωθούν άλλα ελαστικά και οχήματα που αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή.

Το έξυπνο ευπροσάρμοστο πέλμα προετοιμάζει το όχημα για το αναπάντεχο παρέχοντας προληπτικά ασφάλεια υπό όλες τις συνθήκες. Ανάλογα με τις καιρικές και οδικές συνθήκες, το πλέον κατάλληλο σχέδιο πέλματος εμφανίζεται αυτόνομα με τη βοήθεια του βιονικού περιβλήματος του ελαστικού.

Το βιονικό περίβλημα επιτρέπει την αυτό-επισκευή. Και, σε συνδυασμό με τη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης, μετρά την παρούσα και μελλοντική φθορά του ελαστικού για να καταστήσει δυνατή την αυτοματοποιημένη διαχείριση του ελαστικού, επιτρέποντας την προγνωστική και προληπτική συντήρηση. Αυτό μεγιστοποιεί τη διάρκεια ζωής και την ασφάλεια, προσφέροντας βελτιωμένη εμπειρία στο χρήστη για τους παρόχους Μετακίνησης ως Υπηρεσία.

Το σφαιρικό σχήμα επιτρέπει την κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις και συμβάλλει στην άνεση, την ασφάλεια και την ικανότητα ελιγμών προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αυτόνομης μετακίνησης και της μετακίνησης ως υπηρεσία. Το σχήμα επίσης ανταποκρίνεται στους περιορισμούς χώρου που υπάρχουν στις έξυπνες πόλεις (μικρότερες θέσεις στάθμευσης, οδήγηση σε αυτοκινητοπομπές, ελιγμοί, εύκολη αντικατάσταση…).

Το video που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που θα προσδώσει το πρωτοποριακό Eagle 360 Urban στα οχήματα του μέλλοντος.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!