Η Elise γυμνάζεται και ξανανιώνει

Πέτρος Πιτσίνης
Η Elise γυμνάζεται και ξανανιώνει
Κοντά μας από το 1996, η υπέροχη roadster υλοποίηση της Lotus χάνει σημαντικό βάρος και κερδίζει σε επιδόσεις και οδική συμπεριφορά.

Βασισμένη σε ένα πρωτοποριακό αλουμινένιο πλαίσιο ελάχιστου βάρους και με αμάξωμα από συνθετικά υλικά, η Lotus Elise είναι ένα από τα ελαφρύτερα σπορ αυτοκίνητα παραγωγής. Στη νέα της έκδοση Sprint έχασε ακόμα 41 κιλά, φτάνοντας πλέον στα 798, ένα νούμερα απίστευτα χαμηλό και περίπου 200 κιλά μικρότερο από αυτό του εμβληματικού Mazda MX-5.

H Lotus προσπάθησε πάρα πολύ για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καθώς το σύνθημά της Less Mass Means More Lotus (λιγότερη μάζα σημαίνει περισσότερη Lotus) αποτελεί βασική αρχή στα αυτοκίνητα που κατασκευάζει, επανεξέτασε όλα τα στοιχεία του παλιότερου αλλά αγέραστου και πλέον αγαπημένου μοντέλου της. Έτσι κιλά μειώθηκαν από παντού. Η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου για παράδειγμα, είναι 9 κιλά ελαφρύτερη. Οι νέοι τροχοί συνολικά 5 κιλά. Το πίσω παρμπρίζ, από συνθετικό υλικό πλέον, 6 κιλά. Ακόμα 4 κιλά από τα φρένα και λιγότερα κέρδη από δεκάδες ακόμα σημεία, δίνουν στην Elise Sprint ακόμα καλύτερες επιδόσεις και απίστευτη ευελιξία και οδική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία, η έκδοση με τον υπερτροδοτούμενο κινητήρα των 1.8 λίτρων ισχύος 217 ίππων επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,1 δλ. Αντίστοιχα, η βασική έκδοση με τον κινητήρα 1.6 λίτρων 134 ίππων χρειάζεται 5,9 δλ. Νούμερο εξαιρετικά χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς την ισχύ.

Σημαντικές βελτιώσεις ωστόσο έχει δεχτεί η Elise Sprint τόσο στην εξωτερική της εμφάνιση, όσο και στο εσωτερικό. Νέα μάσκα, προφυλακτήρες και φώτα με έμφαση στη μείωση του βάρους και νέα όργανα και επενδύσεις, δίνουν μια φρέσκια εικόνα στο μοντέλο. Όπως πάντα, ο επιλογέας του χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων με την ορατή συνδεσμολογία είναι χάρμα οφθαλμών και φυσικά πανάλαφρος.

Η νέα Lotus Elise Sprint στην έκδοση των 1.6 λίτρων κοστολογείται στη Βρετανία περίπου 42.000€, ενώ στην έκδοση των 1.8 λίτρων 50.000€ και οι πωλήσεις της θα ξεκινήσουν το Μάιο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!