Τέρμα στο άγχος της νυχτερινής οδήγησης

Πέτρος Πιτσίνης
Τέρμα στο άγχος της νυχτερινής οδήγησης
Προβολείς LED, αυτόματη λειτουργία μεγάλη σκάλας φώτων και πλέον η λειτουργία αναγνώρισης πεζών τη νύχτα από τη Ford, καθιστούν τη βραδινή οδήγηση πιο ασφαλή παρά ποτέ.

Η ανασφάλεια λόγω έλλειψης ορατότητας και ο φόβος ότι θα χτυπήσουμε πεζό ή αντικείμενο έρχονται πρώτα σε έρευνα της Ford, με θέμα τις φοβίες κατά τη νυχτερινή οδήγηση.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο φόβος για το σκοτάδι, ή νυχτοφοβία όπως λέγεται, προέρχεται από τους προγόνους μας, κατοίκους των σπηλαίων, οι οποίοι κινδύνευαν περισσότερο να δεχτούν επίθεση τη νύχτα. Σήμερα αυτό το συναίσθημα μας επηρεάζει πίσω από το τιμόνι.

Από τους χιλιάδες οδηγούς που ρωτήθηκαν στην Ευρώπη, το 81% παραδέχτηκε ότι φοβάται την οδήγηση τη νύχτα, ποσοστό που για τις γυναίκες καταγράφηκε αυξημένο στο 87%. Περισσότεροι από τους μισούς ομολόγησαν ότι η μειωμένη ορατότητα τη νύχτα είναι πηγή άγχους, ενώ πάνω από το ένα τρίτο ανησυχεί για πιθανή εμπλοκή σε ατύχημα. Φόβο για πιθανότητα σύγκρουσης με πεζό, εξέφρασε ο ένας στους πέντε οδηγούς.

Ωστόσο τώρα υπάρχει μία λύση, που δεν περιορίζεται μόνο στη συμβουλή να βάλουμε περισσότερα καρότα στη διατροφή μας για να βελτιώσουμε την όρασή μας. Η Ford για πρώτη φορά λανσάρει μία νέα τεχνολογία που είναι σχεδιασμένη να ανιχνεύει πεζούς στο σκοτάδι και στη συνέχεια να φρενάρει αυτόματα το όχημα, εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.

Το σύστημα αναγνώρισης πεζών της Ford (Pedestrian Detection) επεξεργάζεται πληροφορίες από ένα ραντάρ τοποθετημένο στον προφυλακτήρα και μία κάμερα στο παρμπρίζ. Μία βάση δεδομένων με σωματότυπους πεζών επιτρέπει στο σύστημα να διαχωρίζει ανθρώπους από αντικείμενα όπως δέντρα και οδική σήμανση. Η κάμερα μεταδίδει πάνω από 30 καρέ το δευτερόλεπτο – ταχύτερα από έναν κινηματογραφικό προβολέα. Οι εικόνες που μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και η ευρυγώνια λήψη επιτρέπει στο σύστημα να διακρίνει τους πεζούς, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με χρήση μόνο των προβολέων.

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει επικείμενη σύγκρουση με πεζό, αρχικά δημιουργεί οπτικές και ακουστικές προειδοποιήσεις για τον οδηγό. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα. Αυτή η προηγμένη τεχνολογία που βασίζεται στο υπάρχον Σύστημα Αναγνώρισης Πεζών (Pedestrian Detection) θα λανσαριστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με τη νέα γενιά Fiesta.

Μαζί με τεχνολογίες όπως η αυτόματη λειτουργία της μεγάλης σκάλας και τα φώτα LED με κατευθυνόμενη δέσμη που δεν τυφλώνουν του αντίθετα ερχόμενους και προπορευόμενους οδηγούς, το σύστημα αναγνώρισης πεζών αποτελεί ένα κομβικό σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση κατά τη νυχτερινή οδήγηση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!