Στην Ελλάδα το Μάιο το νέο Hyundai i30 (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Στην Ελλάδα το Μάιο το νέο Hyundai i30 (video)
Η τρίτη γενιά του μικρού – μεσαίου μοντέλου της Hyundai που γνωρίσαμε στη διεθνή έκθεση του Παρισιού το 2016, έρχεται στη χώρα μας με πλήθος κινητήρων και εκδόσεων.

Λίγο μετά την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του Hyundai i30 Wagon στην έκθεση της Γενεύης, η hatchback εκδοχή του νέου νοτιοκορεατικού μοντέλου θα είναι διαθέσιμη στη χώρα μας.

Το μοντέλο έχει εξελιχθεί και κατασκευαστεί στην Ευρώπη, γεγονός που αντανακλάται τόσο στη δυναμική του σχεδίαση, όσο και στην απόδοση.

Το αμάξωμα έχει μήκος 4.340 χιλιοστά, 1.795 πλάτος και 1.455 ύψος, με το μεταξόνιο να βρίσκεται στα 2.650 χιλιοστά. Μεγαλύτερο συγκριτικά με το παρελθόν λοιπόν, με άνετο χώρο για πέντε ενήλικες και πορτμπαγκάζ που αγγίζει την κορυφή στην κατηγορία, αφού έχει χωρητικότητα 395 λίτρα.

Στο εσωτερικό η σχεδίαση έχει αλλάξει σημαντικά και το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, είναι η (προαιρετική) μεγάλη οθόνη των οκτώ ιντσών, η οποία προσφέρει πολλές λειτουργίες. Apple CarPlay και Android Auto είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της, μαζί με τη δυνατότητα φόρτισης των smartphones. Στον βασικό εξοπλισμό, υπάρχει μια οθόνη πέντε ιντσών η οποία είναι συνδεδεμένη μάλιστα με μια κάμερα οπισθοπορείας, premium ηχοσύστημα και Bluetooth.

Ο εξοπλισμός ασφαλείας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και η λίστα με τις τεχνολογίες που το συνοδεύουν είναι πολύ. Έτσι το νέο i30 διαθέτει σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος μαζί με σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης με το προπορευόμενο όχημα, έξυπνο Cruise Control, ενημέρωση για την ύπαρξη αυτοκινήτου στη νεκρή γωνία, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας, ενημέρωση για το όριο ταχύτητας, αυτόματη λειτουργία της μεγάλης σκάλας φώτων και σύστημα ειδοποίησης για την κάθετη κυκλοφορία αυτοκινήτων στο δρόμο σε περίπτωση εξόδου του αυτοκινήτου με όπισθεν.

Επίσης, το νέο i30 έχει εφοδιαστεί με σύστημα αναγνώρισης των κινήσεων του οδηγού ώστε να αντιλαμβάνεται αν αυτός είναι κουρασμένος ή οδηγεί απρόσεκτα, παίρνοντας δεδομένα από το τιμόνι, τη θέση πάνω στη λωρίδα κυκλοφορίας και την πίεση του γκαζιού και προειδοποιεί με ηχητικό αλλά και γραπτό μήνυμα στον πίνακα οργάνων.

Στα μηχανικά μέρη, βασικός κινητήρας είναι ο ατμοσφαιρικός 1.4 MPI βενζίνης με τους 100 ίππους. Διαθέσιμος θα είναι επίσης ο τρικύλινδρος του ενός λίτρου με 120 ίππους και 1.4 T-GDi, αποδίδει με 140 ίππους. Το diesel σύνολο των 1.6 λίτρων, που διατίθεται σε τρεις παραλλαγές ιπποδύναμης 95, 110 και 136 ίππων, συμπληρώνει τη γκάμα. Τα κιβώτια θα είναι χειροκίνητα έξι σχέσεων και για πρώτη φορά θα υπάρχει και το νέο 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT, τόσο για τις βενζινοκίνητες, όσο και για τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις.

Αν αναρωτιέστε για τη γρήγορη έκδοση N του νέου i30, με τη φημολογούμενη απόδοση των 280 ίππων, αυτή θα είναι διαθέσιμη προς το τέλος του 2017, με κίνηση στους εμπρός τροχούς και δύο εκδόσεις ισχύος, τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!