«Ραβασάκια» για 2,2 εκατ. κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Gazzetta team
«Ραβασάκια» για 2,2 εκατ. κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
Πρόστιμα έως και 650 ευρώ περιμένουν συνολικά 2,2 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, είτε για ανασφάλιστο όχημα, είτε επειδή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Αρκετή δουλειά έχουν οι αρχές, όσον αφορά τα οχήματα που δεν έχουν ασφάλεια, ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Η οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αναγκάζει αρκετούς κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δύο αυτές υποχρεώσεις για το όχημά τους.

Έτσι, έχουν φτάσει συνολικά τα 2,2 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 1,2 είναι κάτοχοι αυτοκινήτων και το υπόλοιπο 1 κάτοχοι μοτοσικλετών. Όμως, όποιος κι αν είναι ο λόγος, όταν δε συμμορφώνεσαι με τους νόμους, υπάρχουν και κυρώσεις. Γι' αυτό, οι προαναφερθέντες θα λάβουν ειδοποιητήριο και έκτοτε θα έχουν διορία για 8 ημέρες να καταβάλουν το πρόστιμο.

Στην πρώτη περίπτωση το πρόστιμο είναι 250 ευρώ και 500, εφόσον περάσει το εν λόγω χρονικό διάστημα, ενώ για μη έλεγχο ΚΤΕΟ η ποινή ανέρχεται στα 150 ευρώ. Από εκεί και πέρα, να σημειωθεί πως όσοι έχουν όχημα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 1/1/1996 και μετά θα λάβουν πρώτοι τα ειδοποιητήριά τους για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ειδήσεις».

Για την τελευταία περίπτωση μίλησε στην εν λόγω εφημερίδα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνος Βήκας, ο οποίος τόνισε το πρόβλημα της χώρας μας.

«Η ηλεκτρονική διασταύρωση είναι γεγονός, θεσμοθετήθηκε το 2015 και σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες το ΥΜΕ βρίσκεται σε θέση πλέον να παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων τα πρώτα αποτελέσματα ανέλεγκτων οχημάτων ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών προστίμων στους ιδιοκτήτες τους.

Σημειώνεται ότι οι έως σήμερα εκτιμήσεις για τα ανέλεγκτα οχήματα αφορούν σε πάνω από 1,2 εκ. οχήματα και 1 εκατ. μοτοσικλέτες. Επίσης μια άλλη αδυναμία που παραμένει μη θεραπεύσιμη όσο αργεί η ηλεκτρονική διασταύρωσή είναι η έκδοση και διακίνηση πλαστών δελτίων ΚΤΕΟ από επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται έως και σήμερα την αδυναμία ταυτοποίησης των δελτίων από τα όργανα της Τροχαίας.

Σε κάθε περίπτωση η χώρας μας παραμένει με αρνητική πρωτιά στους νεκρούς από τροχαία και παράλληλα συνεχίζει να χάνει και σημαντικά έσοδα από παράβολα ΦΠΑ, τέλη κλπ τα οποία ξεπερνούν τα 200 εκατ ευρώ. τον χρόνο λόγω αποχής του 50% του κυκλοφορούν στόλου από τη διαδικασία ΚΤΕΟ».

Ακόμη, να σημειωθεί ότι ολοένα και αυξάνεται η... αποχή από τους ελέγχους ΚΤΕΟ. Ήδη, στους πρώτους μήνες του 2017 έχουμε αύξηση 10% στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ συμφωνα με τα στοιχεία, περνάει μόνο το 50% από αυτοκίνητα και φορτηγά.

Όσο για τις μοτοσικλέτες, ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ελέγχων που γίνονται. Τέλος, να αναφέρουμε πως κάθε χρόνο προβλέπονται 2,5 εκατομμύρια έλεγχοι στα αυτοκίνητα, 650 χιλιάδες στα φορτηγά και 800 χιλιάδες στις μοτοσικλέτες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!