Επικίνδυνες οι ανοιξιάτικες αλλεργίες για τους οδηγούς

Γιώργος Βαρίνος
Επικίνδυνες οι ανοιξιάτικες αλλεργίες για τους οδηγούς
Οι αλλεργίες επηρρεάζουν τη συμπεριφορά μας στο τιμόνι, σαν να έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Υπάρχουν ωστόσο προληπτικά μέτρα, ώστε να μην γίνουμε δημόσιος κίνδυνος στον δρόμο.

Φτερνίσματα, καταρροή, κόκκινα μάτια και ερεθισμένος λαιμός ταλαιπωρούν ιδιαίτερα κάθε άνοιξη τους αλλεργικούς, καθώς πρόκειται για την εποχή της ανθοφορίας και υπάρχει πολύ γύρη στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο η ταλαιπωρία μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη υπόθεση, όταν καθίσουμε στο τιμόνι με τέτοια συμπτώματα σε έξαρση. Αν κλείσουμε τα μάτια μας για ένα δευτερόλεπτο την ώρα που φτερνιζόμαστε, και κινούμαστε με 80 χλμ./ώρα, είναι σαν να οδηγούμε στα τυφλά επί 25 ολόκληρα μέτρα. Εξάλλου Ολλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν σε έρευνα μεταξύ αλλεργικών ατόμων, ότι σε περιόδους έξαρσης των προαναφερόμενων συμπτωμάτων συμπεριφέρονται κατά την οδήγηση, σαν να έχουν καταναλώσει 0,5 τοις χιλίοις αλκοόλ! Σύμφωνα επίσης με διεθνείς στατιστικές, ένας αλλεργικός οδηγός εμφανίζει κατά 30% αυξημένη πιθανότητα, να εμπλακεί σε κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Υπάρχουν πάντως κάποια προληπτικά μέτρα, που βοηθούν τους ταλαιπωρημένους αλλεργικούς οδηγούς, για να μπορέσουν να νιώσουν πιο ήρεμοι και ασφαλείς στον δρόμο.

1. Ενα απλό μέτρο είναι να κλείνουν οι αλλεργικοί οδηγοί τα παράθυρα, ιδιαίτερα όταν περνούν από περιοχές με έντονη ανθοφορία.

2. Τα αντισταμινικά φάρμακα κατά της αλλεργίας πρέπει να λαμβάνονται κατά προτίμηση το βράδυ πριν τον ύπνο, ώστε να έχουν μειωθεί αισθητά οι παρενέργειές τους το πρωί, όταν χρειαστεί να οδηγήσουμε.

3. Αλλάξτε το φίλτρο γύρης του αυτοκινήτου σας μετά τον χειμώνα. Συχνά κλείνουν οι πόροι του φίλτρου και έτσι μαζεύει βακτήρια και μούχλα, που επιτείνουν τα αλλεργικά συμπτώματα.

4. Φροντίστε να καθαρίζετε συχνά τα πατάκια και τις επενδύσεις των καθισμάτων και του σαλονιού του αυτοκινήτου, για να μη μένουν και αιωρούνται γύρη, σκόνη και σωματίδια κάπνας μέσα στον θάλαμο επιβατών. Μάλιστα αυτός ο τακτικός καθαρισμός συνιστάται και σε άτομα χωρίς αλλεργικά συμπτώματα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν τα αποκτήσουν στο μέλλον.

5. Υπάρχουν κατασκευαστές που δίνουν μεγάλη έμφαση στην αντιαλλεργική θωράκιση των μοντέλων τους επιλέγοντας κατάλληλα υλικά και αποφεύγοντας τη χρήση χημικών ουσιών, που ερεθίζουν τον οργανισμό μας. Γιαυτό, όταν έρθει η ώρα, να αλλάξετε αυτοκίνητο, βάλτε και αυτή την παράμετρο στα κριτήρια επιλογής σας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!