Οικολογικό θηρίο 680 ίππων (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Οικολογικό θηρίο 680 ίππων (video)
Ο λόγος για την Panamera Turbo S E-Hybrid, την υβριδική και κορυφαία από άποψη ισχύος έκδοση της τετράθυρης υλοποίησης της Porsche.

Θα την δούμε ζωντανή για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης στις 7 Μαρτίου 2017, έως τότε όμως η Porsche αποφάσισε να μη μας κρατά σε αγωνία.

Η κορυφαία από άποψη ισχύος εκδοχή της νέας Panamera, θα διαθέτει τον διπλά υπετροφοδοτούμενο κινητήρα V8 των 4.0 λίτρων με ισχύ 550 ίππων και ροπή 770 Nm. Και επειδή φυσικά αυτά τα νούμερα δεν αρκούν, προσέθεσε και ένα ηλεκτρικό μοτέρ 136 ίππων ισχύος και 400 Nm ροπής, για συνδυαστική απόδοση 680 ίππων.

Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο επιδόσεων, η απάντηση ακολουθεί: τελική ταχύτητα 310 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 3,4 δλ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αναφερόμαστε σε ένα αυτοκίνητο μήκους περίπου πέντε μέτρων, με τέσσερις πόρτες και τέσσερις θέσεις, βάρους κοντά στους δύο τόνους.

Για να τιθασευτεί η τεράστια ισχύς η Panamera Turbo S E-Hybrid διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς, ενεργή ανάρτηση και φρένα από κεραμικά υλικά. Το εσωτερικό της αποτελεί όπως είναι φυσικό ένα σύγχρονο ναό της τεχνολογίας, της πολυτέλειας και της άνεσης, με εξοπλισμό βγαλμένο από αυτοκινητικά παραμύθια.

Ταυτόχρονα η Panamera Turbo S E-Hybrid είναι ένα θαύμα αποδοτικότητας, υπό την έννοια πως, χάρη στο υβριδικό σύστημα κίνησης, μπορεί να καλύψει έως και 50 χιλιόμετρα απόσταση μόνο με τον ηλεκτρικό κινητήρα, εκλύοντας μηδενικούς ρύπους. Με αυτό τον τρόπο, η επίσημη τιμή της μέσης κατανάλωσης δεν ξεπερνά τα 2,9 λίτρα/100 χλμ. και η εκπομπή CO2 τα 66 γρ./χλμ. Πύραυλος με κατανάλωση «παπιού».

Περισσότερα στοιχεία, όπως τιμές και πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά θα γνωρίζουμε σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ωστόσο αυτά αρκούν για να εξάψουν τη φαντασία μας. Και ίσως για να ανοίξει ακόμα ένας κύκλος συζήτησης σχετικά με το κατά πόσο θα έπρεπε να παράγονται αυτοκίνητα των 300 χλμ./ώρα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!