Ντεμπούτο στη Γενεύη για το νέο Seat Ibiza

Πέτρος Πιτσίνης
Ντεμπούτο στη Γενεύη για το νέο Seat Ibiza
Μετά την online αποκάλυψή του, το Seat Ibiza πέμπτης γενιάς θα υποδεχτεί ζωντανά το κοινό στην επερχόμενη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, στις 7 Μαρτίου.

Η 5η γενιά του Seat Ibiza έχει δημιουργηθεί στη Βαρκελώνη και αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μοντέλο για το μέλλον της Seat. Διαθέτει τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας του Ομίλου Volkswagen, την πλατφόρμα MQB-A0 (Modular Quer Baukasten), που αποδεικνύει την σημασία της ισπανικής μάσκας εντός του Ομίλου, καθώς η πλατφόρμα αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στη κατηγορία. Επίσης διαθέτει προηγμένη τεχνολογία, μοναδικό δυναμισμό και αξιοσημείωτα αυξημένο εσωτερικό χώρο. Αποτελεί ένα εντελώς νέο μοντέλο που παράλληλα διατηρεί το νεανικό πνεύμα, τον δυναμισμό, την λειτουργικότητα και την κορυφαία άνεση, χρησιμοποιώντας μία νέα, φρέσκια και σπορ σχεδίαση.

Για πρώτη φορά από το 1984 που παρουσιάστηκε, το μοντέλο θα διατίθεται αποκλειστικά με πεντάθυρο αμάξωμα. Με πολύ συμπαγείς αναλογίες, το εμπρός ειδικά μέρος μοιάζει αρκετά στο Leon, τιμώντας τη νέα αισθητική εικόνα της μάρκας. Ωστόσο το πίσω μέρος είναι πολύ πιο διακριτό και γενικά το όλο παρουσιαστικό πιο αθλητικό, καθώς το μοντέλο απευθύνεται σε πιο νεανικό κοινό.

Αυτή η εικόνα επιτείνεται και από το γεγονός ότι το πλάτος του νέου Ibiza έχει αυξηθεί κατά πολύ, συγκεκριμένα 8,7 εκατοστά, την ίδια στιγμή που το μήκος έχει κρατηθεί πρακτικά αμετάβλητο με μια ελάχιστη μείωση 2 χιλιοστών και το ύψος έχει επίσης μειωθεί κατά 1 χιλιοστό μόλις.

Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να είναι ωφελημένες η σταθερότητα, η οδική συμπεριφορά και η ευρυχωρία. Το νέο Ibiza έχει χώρο αποσκευών 355 λίτρων, τον μεγαλύτερο στην κατηγορία των super mini μοντέλων, καθιστά το μοντέλο ανταγωνιστικό με αυτά της μεγαλύτερης κατηγορίας σε χώρους.

Η πατροπαράδοτη δυναμική οδική συμπεριφορά του Ibiza παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια χάρη στην κατά 30% αύξηση της στιβαρότητας του αμαξώματος, που απέφερε η υιοθέτηση του νέου πλαισίου. Το τελευταίο μάλιστα είναι υπεύθυνο και για τη σημαντική βελτίωση της παθητικής ασφάλειας. Τέλος, έχει προβλεφθεί και έκδοση διπλού καυσίμου, και συγκεκριμένα φυσικού αερίου.

Το εσωτερικό του Ibiza διατηρεί το λιτό του χαρακτήρα με σημαντική όμως αναβάθμιση της ποιότητας και του εξοπλισμού. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η ψηφιακή οθόνη του συστήματος infotainment των 8’’, που δίνει την πολλαπλή δυνατότητα σύνδεσης συσκευών μέσω Apple Car Play, Android Auto and Mirror Link. Κάμερα όπισθεν με εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη καθώς και σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του μοντέλου.

Τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού θα είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο του 2017,που το μοντέλο θα ξεκινήσει να διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές, τα Reference Style, FR και XCellence.

Στα μηχανικά μέρη η εικόνα πλουραλισμού και υψηλής τεχνολογίας συνεχίζεται. Βασικός κινητήρας βενζίνης θα είναι ο ικανότατος και ιδιαίτερα οικονομικός τρικύλινδρος TSi με ισχύ 95 και 115 ίππους. Κορυφαία επιλογή, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αποτελεί ο νέος 1.5 TSi με ισχύ 150 ίππους. Επίσης, για πρώτη φορά στην κατηγορία, το Ibiza θα διατίθεται σε έκδοση διπλού καυσίμου –βενζίνης και φυσικού αερίου CNG- με τον 1.0 TSi και απόδοση 90 ίππων.

Στους κινητήρες diesel το γνωστό σύνολο TDi των 1.6 λίτρων θα είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις 80, 95 και 115 ίππων. Τα κιβώτια των λιγότερο δυνατών βασικών εκδόσεων θα είναι χειροκίνητα 5 σχέσεων, αυτά των κινητήρων άνω των 95 ίππων χειροκίνητα 6 σχέσεων, ενώ θα υπάρχει προαιρετικά στις δυνατές εκδόσεις και η ευχέρεια επιλογής του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!