Οδηγός επιβίωσης για την έξοδο

Πέτρος Πιτσίνης
Οδηγός επιβίωσης για την έξοδο
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες μας δίνει η «Ολυμπία Οδός» για τις συνθήκες που επικρατούν στη γνωστή «καρμανιόλα» Κορίνθου – Πατρών, εν’ όψει της εξόδου του τριημέρου.

Προ των πυλών η Καθαρά Δευτέρα και το τριήμερο θα αποτελέσει για πολλούς την ευκαιρία για μια αναζωογονητική απόδραση στην επαρχία. Ωστόσο, και παρά τη σταδιακή παράδοση των νέων τμημάτων του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Κορίνθου – Πατρών, ο δρόμος παραμένει υπό κατασκευή και σε πολλά σημεία παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα.

Η «Ολυμπία οδός», που γνωρίζει καλύτερα από οποιανδήποτε άλλο τα σημεία που χρειάζονται προσοχή ως εταιρεία κατασκευής του νέου αυτοκινητοδρόμου, έχει «χαρτογραφήσει» τις παγίδες και μας ενημερώνει σχετικά, ώστε όλοι να έχουμε ένα ασφαλές ταξίδι τόσο στην έξοδο, όσο και στην επιστροφή.

Συγκεκριμένα και επιγραμματικά η κατάσταση κατά μήκος του δρόμου έχει ως εξής: Στο τμήμα μεταξύ των κόμβων Αρχαίας Κορίνθου και Ξυλοκάστρου, μήκους περί τα 30 χιλιόμετρα, η κυκλοφορία και των δύο κατευθύνσεων διεξάγεται πλέον σε πλήρη διατομή αυτοκινητοδρόμου με 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση.

Στην περιοχή Ακράτας - Δερβενίου στην κατεύθυνση προς Αθήνα, έχουν παραδοθεί και λειτουργούν οι ομώνυμες σήραγγες, μήκους περί τα 4 χιλιόμετρα, ενώ από Πέμπτη 23/02/17 δόθηκε στην κυκλοφορία και η σήραγγα στα Μαύρα Λιθάρια στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

Στις υπόλοιπες περιοχές των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ενδέχεται κατά τις ώρες της μεγάλης κυκλοφοριακής αιχμής να υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ εφόσον απαιτηθεί η Τροχαία μπορεί να εφαρμόσει τοπικές εκτροπές.

Τέλος, υπενθυμίζεται ακόμη ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Τροχαίας (ΦΕΚ 470/17.02.2017), ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων στη ΝΕΟ και την ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών καθ’ όλο το μήκος τους από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Ρίου κατά την έξοδο την Παρασκευή 24/02 από 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 25/02 από 08:00 έως 13:00. Επίσης κατά την επιστροφή τη Δευτέρα 27/02 από 15:00 έως 21:00.

Πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι σας, ειδικά αν η διαδρομή σας περιλαμβάνει την Κορίνθου – Πατρών, να είστε ξεκούραστοι και έτοιμοι για πιθανές καθυστερήσεις. Η βιασύνη και τα νεύρα δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν στην οδήγηση, σε αντίθεση με την αυξημένη προσοχή, την καλή διάθεση και την υπομονή. Στις σχετικά μικρές αποστάσεις του ελληνικού οδικού δικτύου η υπερβολική ταχύτητα, οι παραβιάσεις της προτεραιότητας και η κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης μπορούν πιθανώς να μειώσουν το χρόνο του ταξιδιού κατά λίγα μόλις λεπτά. Ας αναρωτηθούμε όλοι όμως αν αυτά αξίζουν τόσο, ώστε να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας, τη ζωή της οικογένειάς μας και πολλών ακόμα συνανθρώπων μας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!