Πότε θα ανοίγουμε συζήτηση με το αυτοκίνητο;

Πέτρος Πιτσίνης
Πότε θα ανοίγουμε συζήτηση με το αυτοκίνητο;
Μέχρι το 2022, τα περισσότερα Ford θα προσφέρουν στον οδηγό τη δυνατότητα να ελέγχει τις κυριότερες λειτουργίες του αυτοκινήτου με φωνητικό έλεγχο.

Ακόμα και σήμερα, πολλά από τα μοντέλα της Ford που εφοδιάζονται με το προηγμένο multimedia σύστημα SYNC 3 διαθέτουν τη δυνατότητα φωνητικών εντολών.

Σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα όλα τα Ford θα διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Αλλά όχι μόνο. Γιατί το αυτοκίνητό μας δεν θα μας ακούει μόνο. Θα μας νοιώθει…

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο μέλλον αυτό θα είναι κάτι πολύ φυσιολογικό – μερικές φορές χωρίς να πούμε ούτε λέξη.

Το επόμενο βήμα λοιπόν για τα αυτοκίνητα ο θα είναι να εντοπίζουν ανεπαίσθητες αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου μας καθώς και διακυμάνσεις και αυξομειώσεις στον τόνο της φωνής μας ενώ μιλάμε.

Εξελιγμένα συστήματα –εξοπλισμένα με προηγμένα μικρόφωνα και κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο – θα μπορούν να μαθαίνουν ποια τραγούδια επιθυμούμε να ακούμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και τις περιπτώσεις που απλά απολαμβάνουμε τη σιωπή. Ο εσωτερικός φωτισμός της καμπίνας θα μπορεί επίσης να εναρμονίζεται με τη διάθεσή μας.

«Βρισκόμαστε στο δρόμο για την εξέλιξη του ‘ανθρώπινου’ αυτοκινήτου το οποίο θα μπορεί να σας λέει ένα αστείο για να ευθυμήσετε, να σας παρέχει συμβουλές όταν τις χρειάζεστε, να σας υπενθυμίζει γενέθλια και να σας κρατά σε εγρήγορση σε μακρινά ταξίδια» αναφέρει χαρακτηριστικά η Φάτιμα Βιτάλ, διευθύντρια marketing εφαρμογών αυτοκινήτου της εταιρείας Nuance Communications, που βοήθησε τη Ford στην ανάπτυξη της λειτουργίας φωνητικής αναγνώρισης (voice recognition) του συστήματος συνδεσιμότητας SYNC.

Ο φωνητικός έλεγχος μέσω υπολογιστικού νέφους (Cloud) προβλέπεται ότι θα διατίθεται για το 75% των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2022 και αναμένεται ότι τα μελλοντικά συστήματα θα εξελιχθούν σε προσωπικούς βοηθούς που αναπροσαρμόζουν ραντεβού και παραγγέλνουν φαγητό σε πακέτο όταν οι οδηγοί καθυστερούν στην κίνηση.

Φέτος το καλοκαίρι το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3 της Ford θα επιτρέπει στους οδηγούς να συνδέονται με την εικονική βοηθό Alexa της Amazon, επικοινωνώντας σε 23 διαφορετικές γλώσσες και πολλές τοπικές διαλέκτους. Έχοντας πρόσβαση σε πηγές του υπολογιστικού νέφους (cloud), τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα δίνουν τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους οδηγούς να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!