Η Pirelli γιορτάζει 110 χρόνια στα μηχανοκίνητα σπορ (pics)

Νίκος Τσιώκος
Η Pirelli γιορτάζει 110 χρόνια στα μηχανοκίνητα σπορ (pics)
Τα 110 χρόνια παρουσίας της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό γιορτάζει η Pirelli, τις προηγμένες εγκαταστάσεις της στο Settimo Torinese στο Τορίνο να ανοίγει τις πύλες της.

Γενέθλια έχει η Pirelli, καθώς γιορτάζει τα 110 χρόνια από τότε που ενεπλάκη για πρώτη φορά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η ιταλική εταιρεία έχει πανηγυρίσει πολλούς τίτλους και έκτοτε και για την ακρίβεια έχει κατακτήσει 340 πρωταθλήματα σε 2200 αγώνες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε πέντε ηπείρους.

Έτσι, το γιορτάζει με ξεχωριστό τρόπο, καθώς άνοιξαν τις πύλες της οι προηγμένες εγκαταστάσεις της στο Settimo Torinese στο Τορίνο, με την εκδήλωση να λαμβάνει χώρα στο διάσημο μουσείο αυτοκινήτου μαζί με αρκετούς από τους οδηγούς που έχουν πρωταγωνιστήσει και έχουν φτάσει μέχρι την κορυφή.

«Φτάσαμε στο Παρίσι πρώτοι, αλλάζοντας μόνο δύο τροχούς,» ήταν το τηλεγράφημα που έστειλε από τη γαλλική πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 1907 ο Πρίγκιπας Σιπιόνε Μποργκέσε, ο οποίος κέρδισε στον αγώνα Πεκίνο-Παρίσι στο τιμόνι μιας Itala εξοπλισμένης με ελαστικά Pirelli και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τους αντιπάλους του.

Για την εποχή εκείνη και στους δρόμους της ήταν ένα εξαιρετικό επίτευγμα μετά από 16.000 εξουθενωτικά χιλιόμετρα που καταπόνησαν οδηγούς, αυτοκίνητα και ελαστικά. Επίσης, ήταν μία περιπέτεια που τράβηξε την προσοχή του κοινού στις επιδόσεις και την ασφάλεια ενός προϊόντος, το οποίο σύντομα θα καθιστούσε διάσημο το λογότυπο της Pirelli μέχρι σήμερα και σε όλο τον κόσμο.

Από εκεί και πέρα, όλα ξεκίνησαν από το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας, Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, διέκρινε ότι οι αγώνες μοτοσικλετών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα στάδιο δοκιμών για τα ελαστικά δρόμου. Γι' αυτό και το φετινό ορόσημο γιορτάζεται στο εθνικό μουσείο αυτοκινήτου του Τορίνο.

Αυτό αποτελεί ένα πραγματικό σύμβολο στην ιστορία της αυτοκίνησης για δύο αιώνες, όπου βρίσκεται και η Itala 35/45HP του Παρισιού. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της Pirelli, εκεί βρίσκεται η πιο προηγμένη τεχνολογία της Pirelli και στην καρδιά των εγκαταστάσεων είναι το σύστημα Next Mirs, το πιο ψηφιοποιημένο σύστημα βιομηχανικής παραγωγής αυτή τη στιγμή, το οποίο αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα των φιλοσοφιών και τεχνολογιών αιχμής κατοχυρωμένων με πατέντες από την Pirelli.

Είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και αφιερωμένο στην παραγωγή ελαστικών υψηλών επιδόσεων διαστάσεων 19-23 ιντσών, ενώ εκεί δημιουργούνται και τα πιο σπορ ελαστικά P Zero της Pirelli, που προορίζονται για το δρόμο και για την πίστα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μουσείο, αυτό διαθέτει ελαστικά απ' όλα τα αυτοκίνητα και μονοθέσια που έχουν τρέξει με αυτά της Pirelli, ακόμα και τα πιο φαρδιά της Formula1, τα οποία θα... φορούν τα μονοθέσια το 2017. Ακόμη, είναι συγκεντρωμένες οι διακρίσεις σε δύο και τέσσερις τροχούς, ενώ μία Porsche 911 TurboS δρόμου και μία αγωνιστική Lamborghini Huracan GT3 να δείχνουν τις ομοιότητες των P Zero μεταξύ αγώνων και ελαστικών δρόμου, που συνδέονται πιο πολύ από ποτέ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι από πλευράς πρωταθλητών το παρών στην εκδήλωση δίνουν από αστέρες της Formula1 μέχρι τον Αλεσάντρο Ζανάρντι, ο οποίος έχει επίσης περάσει από την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και πλέον είναι χρυσός Ολυμπιονίκης.

Ακόμη, παρόντες είναι ο πρόεδρος της Lamborghini, Στέφανο Ντομενικάλι, με την ιταλικλή μάρκα να υποδηλώνει την τέλεια μεταφορά τεχνολογίας της Pirelli μεταξύ δρόμου και πίστας, ο επικεφαλής της McLaren, ο ειδικός ελαστικών της Ferrari, καθώς και η Mercedes, που σχολίασε ένα βίντεο για τις δοκιμές που έφεραν την τελευταία γενιά των νέων, φαρδύτερων ελαστικών στην πίστα καθώς και τις τεχνικές προοπτικές της σεζόν. Έτσι, σηματοδοτήθηκαν τους 2.200 αγώνες και τα 340 και πλέον πρωταθλήματα (αυτοκινήτων και μοτοσικλετών) με τα οποία η Pirelli τρέχει σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!