Ποιες είναι οι σπανιότερες Porsche; (pics & vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Ποιες είναι οι σπανιότερες Porsche; (pics & vid)
Κατασκευάστηκαν σε λίγες δεκάδες ή και μονάδες, συνήθως για την πιστοποίηση των αγωνιστικών του εκδόσεων. Κατά σειρά όγκου παραγωγής, δείτε τις πέντε πιο σπάνιες Porsche.

Δεν είναι πάντα οι πιο γρήγορες ή οι πιο ακριβές. Εξαιρουμένης της 911 GT1 που το 1998 κόστιζε 1.500.000 γερμανικά μάρκα, ποσό αστρονομικό για την εποχή, οι υπόλοιπες Porsche με τον μικρότερο όγκο παραγωγής στην ιστορία της γερμανικής μάρκας είναι μάλλον «προσιτά» μοντέλα.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα πιο σπάνια μοντέλα, ξεκινώντας από αυτά με το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, πότε και γιατί κατασκευάστηκαν.

Στην πέμπτη βρίσκεται η 911 Turbo S (964) του 1992, που ο εξακύλινδρος επίπεδος κινητήρας της απέδιδε 360 ίππους. Μόνο 86 κατασκευάστηκαν και ήταν το πρώτο μοντέλο παραγωγής τα εταιρείας με μέρη κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και ζάντες διαμέτρου 18 ιντσών.

Τέταρτη μια μάλλον αδιάφορη έκδοση της Porsche, με κινητήρα εμπρός και κίνηση πίσω. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτέλεσε μια προσπάθεια της γερμανικής εταιρείας να δημιουργήσει προσιτές εκδόσεις, που όμως δεν απέδως. Η 924 Carrera GTS παρήχθη σε 50 μόλις αντίτυπα για ιδιωτικές αγωνιστικές ομάδες το 1981, με ισχύ 245 ίππους/

Στην τρίτη θέση ένα αγωνιστικό με προδιαγραφές δρόμου, η 911 GT1. Δημιουργήθηκε το 1998 για τους αγώνες αντοχής, ώστε να πάρουν ομολογκασιόν τα αγωνιστικά πρωτότυπα. Απαιτούνταν τουλάχιστον 20 μοντέλα παραγωγής και τελικά κατασκευάστηκαν 21. Πωλούταν στην εξωφρενική τιμή των 1.500.000 μάρκων και ο κινητήρας της απέδιδε 544 ίππους, τεράστια ισχύ για την εποχή.

Δεύτερη η πανέμορφη και απέριττη 911 SC/RS. Μια Porsche που έκανε καριέρα στα ράλι και οι εκδόσεις παραγωγής κατασκευάστηκαν το 1984, σε μόλις 20 αντίτυπα, με την απόδοση του εξακύλινδρου αερόψυκτου κινητήρα να φτάνει στο 250 ίππους. Καθώς προοριζόταν για τους αγώνες ράλι, είναι εμφανής η μεγάλη απόσταση από το έδαφος.

Στην πρώτη θέση ένα υπέροχο κλασικό μοντέλο, η 356 America Roadster. Δημιουργήθηκε ως μια εναλλακτική αγωνιστική έκδοση χαμηλού βάρους της 356 για αγώνες στην Αμερική. Απέδιδε μόλις 70 ίππους και κατασκευάστηκε σε 16 μόλις αντίτυπα. Στον αγωνιστικό στίβο όμως είχε μια λαμπρή καριέρα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!